403 Re-integratiebureaus

Reïntegratiebureaus in Nederland

Wanneer je langdurig ziek bent, krijg je te maken met de Wet Verbetering Poortwachter. Dat betekent dat je langzaamaan weer terug naar het arbeidsproces gaat via reïntegratie. Je werkgever of het UWV kan dan kiezen om met reïntegratiebureaus in zee te gaan, die jou helpen om te zoeken naar een mogelijke manier om weer aan het werk te gaan. Maar reïntegratiebureaus begeleiden je ook terug naar het arbeidsproces en nemen onzekerheid bij je weg. Door re-integratie kom je in de meeste gevallen wel bij een nieuwe werkgever terecht.


Nieuwe baan

Reïntegratiebureaus zullen veelal samen met je op zoek gaan naar een nieuwe baan buiten de huidige organisatie. Vaak is de arbeidsrelatie dusdanig verstoord, dat het maar beter is om ergens anders aan de slag te gaan. Reïntegratiebureaus zijn hierin gespecialiseerd en weten precies waar je zoal tegenaan kunt lopen. Reïntegratiebureaus zullen heel gericht met je kijken, waar jouw kwaliteiten liggen. Natuurlijk nemen reïntegratiebureaus je studie-achtergrond hierin mee, maar vooral je werkervaring telt hierin het zwaarst.


Spoor 1 en 2

Voordat een werkgever reïntegratiebureaus in zal schakelen, dienen zij volgens de wet eerst zelf een langdurige zieke werknemer te stimuleren om weer terug te keren naar de werkvloer. Dit wordt spoor 1 genoemd. Wanneer het niet lukt om een werknemer terug in het bedrijf te plaatsen, bieden reïntegratiebureaus uitkomst. Dat wordt spoor 2 genoemd. Natuurlijk kun je zelf ook verschillende reïntegratiebureaus in de arm nemen, maar dan zijn de kosten voor jezelf. En wanneer je een offerte aanvraagt, zul je merken dat reïntegratiebureaus niet altijd even goedkoop zijn. Daarom is het aan te raden om een reïntegratietraject via je werk in te gaan. Bovendien hebben organisaties ervaring met reïntegratie en weten zij snel een goed bureau te vinden.


Betrouwbaar

Bij de meeste reïntegratiebureaus kun je een vrijblijvend intakegesprek aanvragen. Reïntegratiebureaus zijn veelal in de grote steden te vinden en zijn altijd betrouwbaar. Dat is logisch, want het gaat om persoonlijke informatie waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan.