Vraag

Kan ik mijn 2e spoortraject stoppen na beëindigen dienstverband?

Ik zit sinds februari 2020 in de ziektewet. Vanaf juni 2020 weer gestart met 6 uur per week in deeltaken van eigen werk. Sinds 5 maanden zit ik in 2e spoortraject. Ik heb een energetische beperking. Ik ben wel langzaam uren aan het opbouwen (momenteel 5x4 uur met pauze).

Ik had de hoop bij mijn eigen werkgever te kunnen blijven, maar ik heb deze week te horen gekregen dat mijn contract niet verlengd wordt en ik dus vanaf 01 september geen baan meer heb. Omdat ik het hele 2e spoor traject als heel negatief en kleinerend ervaar, vraag ik mij af of ik dit kan stoppen nadat mijn dienstverband is afgelopen.

Ik ben prima in staat om zelf te beslissen wat voor werk ik zou willen en kunnen doen en voor hoeveel uur. Ik ben ook aan het onderzoeken of ik parttime werk kan gaan combineren met een kleine eigen onderneming, waarbij ik zelf mijn werk kan indelen vanuit huis. Dit is al jaren een droom en wellicht nu een mooi moment om dat te verwezenlijken. Maar ik kan dat allemaal goed zelf regelen. Daarnaast wil ik ook geen aanspraak maken op een uitkering, want ik wil gewoon weer aan het werk per 01 september.

Ik lees her en der wel dat het traject doorgezet kan worden door UWV of ‘oude’ werkgever (bij verzekering), maar ik lees nergens of en hoe dit kan stoppen als werknemer dit zou willen.

Nogmaals, ik snap het idee van het 2e spoor (voorkomen van uitkering etc.), maar mijn hele 2e spoortraject is zo’n negatieve ervaring. Nu ligt de persoon die is ingehuurd door mijn werkgever hiervoor me ook echt niet (terwijl ik normaal met iedereen goed kan opschieten). Mijn gehele onzekere ziekteperiode heb ik geen stress of tranen gehad, door mijn positieve instelling. Maar dit hele 2e spoortraject (met deze persoon) heeft me al zoveel spanning, stress en huilbuien gegeven, dat het mijn herstel belemmert momenteel. Daarom wil ik er zsm vanaf en weer mijn eigen boontjes doppen en beslissingen nemen, zoals ik altijd heb gedaan.

07-11-2022 Vraag van Andrea

Beste

Je kunt ieder moment een traject stoppen als het jou niet helpt. Nog sterker, ik lees dat het eerder contra productief is, dus ik zou zeggen stop direct. Je werkgever verlengt je dienstverband toch niet, dus dat maakt verder niets uit, hoewel het blijkbaar een goede werkgever is, die geld in zijn werknemers wil investeren. Je ervaart de coach als kleinerend, heb je dat met hem besproken? Als je dat al wel besproken hebt en het helpt niet, kun je een klacht evt indienen. Wat in ieder geval telt is dat je geen klik met deze coach hebt en dat is eveneens mede bepalend voor het succes van een traject. Werk aan de winkel in voorwaardelijke zin dus. Sterkte ermee!

Hartelijke groet, Erik Meijs

Intervu

07-11-2022 Antwoord door Erik

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40