Vraag

Vraag om hulp en beroepskeuze- en loopbaanadvies

Goedemiddag,
Ik stuur u deze mail/vraag omdat ik helemaal vastloop betreffende de keuze voor mijn volgende job. Ondanks mijn commerciële achtergrond heb ik interesse voor het werken bij een semi-overheid organisatie. Als het voor mij zo makkelijk zou zijn, dan had ik natuurlijk meteen mijn CV en motivatie doorgestuurd naar aanleiding van openstaande vacatures op diverse websites. Dit is echter bij mij niet het geval omdat mijn profiel niet aansluit bij eisen die gesteld worden, zodoende ook mijn vraag om advies.

Ik ben inmiddels 36 jaar, heb HBO commerciële economie gestuurd en altijd gewerkt voor profit- organisaties in de sales, zowel binnen- als buitendienst. Inmiddels zit ik een jaar thuis en heb ik me de vraag gesteld of ik wel mijn hele leven wil werken voor sales gerichte profit organisaties. Verkopen vind ik leuk, maar alleen maar afgerekend worden op targets is ook niet alles. Een concrete functie binnen (semi)overheid/non-profit kan ik moeilijk omschrijven. Maar een baan waarbij mijn huidige competenties als betrouwbaar, analytisch, inlevend etc. bij passen zou natuurlijk mooi zijn. In verband met mijn ‘verkeerde’ achtergrond kijk ik dan meer naar gevraagde competenties. Uiteraard mis ik dan nog het aspect kennis, maar hiervoor bestaat wellicht cursus/omscholing?

Mijn concrete vraag is of dit een haalbare kaart is of niet? Is er bijvoorbeeld een job waarbij commerciële competenties ingezet kunnen worden? Zijn er meerderen die dezelfde weg bewandelen? Zijn er bedrijven die verder kijken dan alleen naar een CV, dus ook naar persoon?

Ik kan me voorstellen dat mijn geneuzel jullie prioriteit niet heeft maar voor mij is alle informatie in deze welkom. Dus bij voorbaat ontzettend bedankt voor jullie hulp.
Met vriendelijke groet,

Rassun

07-11-2022 Vraag van Rassun

Hoi Rassun,

inderdaad een hele vraag - verhaal ;-)
ten eerste wil ik aangeven dat een CV - profiel bijna nooit helemaal aansluit op de vraag van een werkgever - een vacature. Laat je niet per direct daardoor afschrikken. Het is goed om op basis van je cmpetenties iets passend te vinden en het kan dan inderdaad voor komen dat het niet aansluit bij je gevolgde opleiding. Mogelijk dat een loopbaanonderzoek iets voor je kan zijn om daar achter te komen. Op die manier weet je dan wel welke branches en functies bij jou (je competenties en kwaliteiten) zullen passen.
Met zekerheid kan ik zeggen dat commerciele kwaliteiten ingezet kunnen worden in een baan waar ook je inlevingsvermogen van zeer groot belang is......mijn job is daar 1 voorbeeld van. Mensgericht werken, empathisch, kennis van wetgeving, psyche en fysiologie, adviserend, regie overdragen aan de klant, zelf sturend en adviserend, maar tegelijk moet ik acquisitie voeren en opdrachten binnen halen. Dat is slechts 1 voorbeeld waarbij zowel commercieel als mensgericht werken van groot belang is. Een ander voorbeeld is Personal trainer.......zelf verantwoordelijk voor omzet en resultaat en daarnaast mensen begeleiden.
Er zijn zeker bedrijven die verder kijken dan een CV, maar daar moet je dan een extra stap voor lopen en een extra motivatie voor hebben! Ik hoop dat je iets aan mijn geneuzel hebt ;-)
Veel succes. Als je eventueel een loopbaanonderzoek wil laten uitvoeren......0630492967 - gwenfleuren@viawmo.nl

07-11-2022 Antwoord door Gwen

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Rassun,

Op al je vragen in je voorlaatste alinea kan ik 'ja' op zeggen. Je hebt een mooie leeftijd en een goede opleiding met sales-ervaring om een volgende stap te zetten. Je wilt weg uit de harde sales waar het alleen om targets gaat en overweegt nu een overstap naar (semi)overheid/non-profit. Je beweegreden om die overstap te maken is nu het allerbelangrijkste. Welke bijdrage wil jij leveren aan de samenleving. En dan is ook nog van belang waar jouw passie/fascinatie ligt en wat je goed afgaat (kwaliteiten). Ik adviseer je om eerst dicht bij jezelf te blijven en van daaruit je loopbaandoel verder in te vullen. Vervolgens ga je met wat netwerkcontacten praten die nu werken bij doelgroep waar jij beschikbaar voor wilt zijn. Zo kom je alvast in die wereld. Breng vervolgens de behoeften van die organisaties in kaart en check of/hoe jij de oplossing kunt zijn voor de invulling van die behoefte. Ik schat in dat je met jouw sales-achtergrond een interessante kandidaat kunt zijn voor (semi)-overheid en not-for-profit-organisaties die 'ondernemender' moeten gaan werken.
Mocht je meer informatie of een toelichting hierop willen, dan mag je me altijd benaderen.
Hartelijke groet,
Marianne Elken
0615568720
www.elkentalent.nl

07-11-2022 Antwoord door Marianne

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Rassun,

Als ik zo vrij mag zijn: ik denk dat vooral je bescheidenheid / terughoudendheid je in de weg zit. Er is namelijk binnen de overheid, de zorg, onderwijs, etc. zeker wel plek voor mensen met een commerciële achtergrond. Naast de menselijke kant, is de sturing op cijfers en doelmatigheid ook daar van belang.

Kwalificaties heb je zo te lezen wel. Van belang is nu om je meerwaarde voor een organisatie duidelijk neer te kunnen zetten. Hoe zekerder en enthousiaster je daarin kunt zijn, hoe groter je kans dan men je aan wil nemen. Werkgevers kijken namelijk wel degelijk verder dan alleen een CV, maar dan moet je ze die informatie wel geven!

Een vraag om voor jezelf te beantwoorden is nu: wat kom je een werkgever brengen? Hoe duidelijker je dat hebt, hoe trefzekerder je kunt gaan netwerken.

Veel succes!!
Bert

07-11-2022 Antwoord door Bert

Vond je dit antwoord nuttig?

Mooie tips al die er gegeven zijn. Ik ben er groot voorstander van eerst eens goed te inventariseren wat er allemaal belangrijk voor je is. Wat zijn jouw belangrijke waarden, wat wil je uitstralen, wat wil je bijdragen, welke problemen wil je helpen oplossen? Om vandaar uit te werken naar je ideale baan en werkomgeving. Kijk ook eens op http://bsmeets.com

07-11-2022 Antwoord door Bas

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste beroepskeuze traject

Wij vergelijken het beroepskeuze aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passsende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Beroepskeuze traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40