Vraag

Hoe kom ik erachter wat ik wil?

Ik heb nu twee opleidingen gedaan (Detailhandel, mbo en SPH hbo). Zit in mijn laatste jaar van HBO SPH. Ik wist in het tweede jaar al dat dit niet is wat ik wilde, maar heb het afgemaakt omdat ik al op de helft was. Ik ben nu radeloos en merk dat ik hiervan niet goed in mijn vel zit, ik weet namelijk niet wat ik dan wel wil. Moet ik nog een opleiding gaan doen of toch gaan werken? Als ik denk aan werken in een SPH sector, wordt ik daar totaal niet vrolijk van. Wat moet ik doen? Beroepskeuze testen heb ik al heel vaak gedaan. Iedere keer komt er iets anders uit (pabo, dietiek, verpleegkundige, HRM, kinderopvang, vormgeving, design, verkoper, detailhandel, logopedie.. etc). Ik heb zelf al rondgekeken naar verschillende dingen zoals tandartsassistente, dietiek, hrm, pabo.. maar ook om juist weer detailhandel in te gaan.

07-11-2022 Vraag van Ellen

Goedemiddag Ellen,
Wellicht is ACT iets voor je. Het is geen beroepskeuze, maar een meting die aangeeft welke competenties echt passend zijn, welk je goed zou kunnen ontwikkelen en welke zijn aangeleerd om hele goede redenen. Ik gebruik ACT als basis voor mijn trajecten naar werk. Vanuit de competenties kan je nl veel beter brainstormen welke functies èn omgevingen echt passend zijn. Ik gebruik ACT o.a. om het profiel van werkgevers en werknemers aan elkaar te koppelen.
http://www.mykeytowork.nl/mykeytowork.nl/analytical-competence-tool-act/
met vriendelijke groet, Maaike Koorn, My Key to Work
07-11-2022 Antwoord door Maaike

Vond je dit antwoord nuttig?

beste Ellen,
ik begrijp dat je eigenlijk heel veel dingen leuk vindt. Dat vind ik als loopbaancoach altijd goed nieuws. Het betekent dat je niet maar één richting hebt die je op zou willen, maar kunt kiezen. Tegelijkertijd levert die keuzemogelijkheid je nu veel stress op zo te horen. Het doen van nog meer tests zal daar waarschijnlijk niet bij helpen. Dat heeft het tot nu toe ook niet gedaan.
Als er geen andere dingen spelen in jouw leven waardoor het kiezen moeilijk wordt en het er vooral om gaat te achterhalen wat je echt leuk vindt, geloof ik dat er betere manieren zijn om daarachter te komen dan het doen van tests. Je zou bij voorbeeld kunnen beginnen met eerst een top drie te maken van de richtingen waarover je nu serieus nadenkt. Zo te zien is dat in elk geval de detailhandel. Daarnaast zou je nog twee andere richtingen kunnen kiezen. De tweede stap is dan erin gelegen dat je zoveel mogelijk info gaat verzamelen over beroepen in je top drie: welke verschillende beroepen zijn er, welke opleiding moet je ervoor hebben, bij welke organisaties wordt dat werk gedaan... etc. Je kijkt nu in je eigen netwerk welke mensen je kent die werk doen in die sectoren of hoe je via je eigen netwerk met mensen in die sectoren in contact kan komen. Dan volgt het leukste en misschien ook wel het spannendste: je gaat contact leggen met mensen die het werk doen dat jij overweegt en vraagt ze het hemd van het lijf over hun werk; wat doen ze precies, hoe ziet hun dag eruit, wat is er leuk aan het werk en wat niet, wat moet je kunnen en waar moet je tegen kunnen etc. Dan merk je dat je veel meer een beeld krijgt van het werk en dat je dus ook kan voelen wat goed bij jou past. Dat kunnen dus meer dan een richting zijn.
Uiteraard is het voorgaande een vrij praktisch advies en niet gestoeld op kennis van jou of jouw specifieke vragen. Misschien spreekt het je dan ook helemaal niet aan of past het niet bij jou.
Ik zou je daarom aanraden om ook een begeleider of coach te zoeken die met jou dit proces doorloopt en je kan helpen om te zien waarin je nu vastloopt in het keuzeproces.
Veel succes! Mariëlle

07-11-2022 Antwoord door Mariëlle

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Ellen,
In een zoektocht naar iets anders zijn opleiding, achtergrond en zelfs religie niet belangrijk denk ik. Alles komt aan op karakter. Karakter bepaalt je toekomst en in een zoektocht komt er zeker iets op je pad waar je hart van gaat overslaan.
Misschien mag ik je kort mijn verhaal vertellen: meubelmaker en magazijnmedewerker en op een punt in mijn leven doodongeluk. Ik kwam iets tegen waar ik wat mee kon en waar ik veel mensen mee kon helpen en heb dat beetgepakt. Sindsdien is mijn leven nooit meer het zelfde geweest en help ik nu zelf mensen dat zelfde te bieden. Ik wil je graag een andere manier van werken en leven laten zien... als jij er open voor staat, want ik hoor je schreeuw om hulp.
Met vriendelijke groet,
Marcel van der Wiel

07-11-2022 Antwoord door Marcel

Vond je dit antwoord nuttig?

Dag Ellen
Je zet jezelf behoorlijk onder druk door jezelf af te vragen of je moet gaan werken of (door) studeren. Dit kun je namelijk nu nog niet weten, je moet eerst veel meer over jezelf weten zo te horen. Testen op internet leveren in de regel inderdaad weinig op, hoor ik terug van cliënten, en dat komt omdat zo'n test nooit naar jou als persoon kan kijken. Dit kan een goede loopbaanbegeleider wél. Die zal met jou uitzoeken wat je kunt, wat je leuk vindt, wat je belangrijk vindt in werk, waar je eventuele ontwikkelpunten zitten, hoe je werkstijl is etc. etc. Van daaruit wordt dan gekeken naar bijpassende functies en pas dan kun je in alle redelijkheid van jezelf verwachten dat je tot een keuze kunt komen. Een loopbaantraject volgen kost je (wat) geld, maar bespaart je volgens mij een hoop gepieker en levert je meestal wel heel veel zelfkennis op waardoor je voorkomt nog eens in een soortgelijke situatie terecht te komen als nu. Veel succes met alles! Ilse Annegarn HappyChoice

07-11-2022 Antwoord door Ilse

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Ellen,
Een beroepskeuzetest online en een goed loopbaanonderzoek met keuzetraject zijn twee heel verschillende dingen. Het is niet fijn dat je radeloos bent, alhoewel ik me dat wel kan voorstellen. Het goede nieuws is dat je straks waarschijnlijk, als je nog even doorzet, een HBO-diploma hebt. Dat vormt in elk geval een goede basis, van waaruit je verdere keuzes kunt maken voor andere functies, al of niet met een korte cursus of opleiding. Het is dan zaak om er achter te komen wat je echt wil gaan doen; dus functies en werkzaamheden die je een goed gevoel geven en waar je uiteindelijk ook voldoening van hebt. Dat lijkt nu moeilijk, zo niet onmogelijk, maar dat valt in de praktijk best mee. In de afgelopen ruim 25 jaar kunnen we ons vrijwel geen deelnemer herinneren die geen goede keuze kon maken met onze hulp, een keuze waar deze zelf ook echt helemaal achter kon staan. En ook voor de lange termijn blijken de keuzes meestal goed uit te pakken. Er zijn je al duizenden mensen voorgegaan; dus er waren meer mensen met een keuzeprobleem.
Maar je moet er wel iets voor doen. Het is geen kledingstuk dat je eventjes uit het rek pakt. Anderzijds is de investering ook weer niet onoverkomelijk, zowel qua tijd als kosten. Binnen enkele maanden kun je precies weten wat je nu verder wil op de iets langere termijn, en hoe je dat het beste concreet aan kunt pakken.
Namens ARTEMIS Loopbaanbegeleiding, Ingrid J.M. Neve, 024-3237503

07-11-2022 Antwoord door Jacques

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste beroepskeuze traject

Wij vergelijken het beroepskeuze aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passsende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Beroepskeuze traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40