Vraag

Wat moet ik nou? Hulp beroepskeuze gevraagd.

Ik heb nu zo'n drie keer de test gedaan, en elke keer komt er iets anders uit.
Dit vind ik erg verwarrend. Wat ik wel weet, is dat ik mensen iets wil bijbrengen, ik wil ze iets kunnen leren of ze iets interessants kunnen vertellen. Misschien dat ze aan de hand daarvan tot actie overgaan. Dan denk ik aan lerares, maar daar ben ik niet geduldig genoeg voor, en het schijnt het op een na stressvolste beroep te zijn. Of sportcoach, maar zoveel doe ik zelf niet met sport, ik ben er niet gemotiveerd genoeg voor om zelf een platte buik te krijgen, laat staan dat ik anderen erbij moet helpen. Makelaar lijkt me ook wel iets, maar dan moet ik iets over het huis te vertellen hebben, en zo goed gaat het niet op de huizenmarkt. Ook heb ik hier nog nooit echt over nagedacht of dit wel iets voor mij is. Daarom kon ik bij de keuze Leraar of Makelaar niet kiezen, maar ik heb toch voor leraar gekozen omdat vele zeggen dat dat wel iets voor mij kan zijn. Ook vind ik journalistiek interessant en psychologie.
Op dit moment volg ik de studie Marketing & Communicatie aan het ROC van Twente. Deze keuze heb ik gemaakt omdat ik bij communicatie dacht aan communiceren met mensen. Maar deze opleiding lijkt meer reclame en marketinggericht te zijn. Ook wel iets voor mij, maar ik twijfel sterk.
Ik hoop dat u aan de hand hiervan mij kunt helpen. Ik heb de uitslag van de test van net nog niet bekeken. Maar bij de andere twee keer kwamen dingen uit zoals decaan, schooldirectie lagere school, sociaal-psychiatrisch werkster en bij de test van net zie ik dat het volgende eruit komt:

Uit de door jou ingevulde antwoorden kunnen we de volgende studierichtingen afleiden:

Natuur en milieu: 11%
Ambachtelijk: 8%
Analytisch: 6%
Creatief: 25%
Mensgericht: 21%
Ondernemen: 15%
Conventioneel: 13%

Natuur en milieu? Nee dankje, daar ligt mijn interesse niet.
Ambachtelijk. Ik ben handig en kan het een en ander repareren, maar daar blijft het bij.
Analytisch scoor ik erg laag op, terwijl dat dit juist het best bij mij past vind ik zelf.
Creatief, ik wou dat ik creatief was. Maar dat valt nog best wel tegen.
Mensgericht, dat ben ik zeker! Maar zorg is niet iets wat mij aanspreekt. Dan denk ik al snel aan bejaardentehuizen en ziekenverzorgster. Je zult mij niet in het ziekenhuis aantreffen, tenzij ik er zelf lig.
Ondernemen, ja dat is wel iets wat bij mij past. Maar marketing en analyses maken vind ik moeilijk en niet altijd even interessant. Dan raak ik snel gedemotiveerd. Niet echt de beste optie dus.
Conventioneel. Orde houden in mijn papieren en administratie ben ik niet getalenteerd in.

Begrijpt u mijn probleem? Waar ik denk goed in te zijn, blijkt achteraf toch niet zo en wat ik niks aan vind schijnt het best bij me te passen.
Wat moet ik nou? Ik kan wel wat opheldering en hulp gebruiken.

07-11-2022 Vraag van Kim

Dag Kim,

Uit jouw schets maak ik op dat je (op internet?) een test invult, en vervolgens een uitslag krijgt die je niet helemaal of helemaal niet kunt plaatsen. Daarnaast geef je aan welke aspecten voor jou wél belangrijk zijn in studie of werk. Wanneer je op internet een test maakt en daarvan een schriftelijke uitslag krijgt, is er geen sprake van een op de persoon afgestemde vertaalslag. Volgens mij is dát de enige manier om tot een verantwoord advies over studie te kunnen komen. Daarnaast worden elementen van belangstelling (wat vind je leuk) en kwaliteiten (waar ben je goed in) in veel internettests door elkaar gehaald en gebruikt. Logisch dat je dan door de bomen het bos niet meer ziet.
Daarom is het belangrijk dat je een helder zicht krijgt op wat je wilt én kunt, en dat je hierover een advies krijgt dat is afgestemd op jouw situatie en vraag, en waarbij er sprake is van een persoonlijke terugkoppeling.
Dat zijn onze belangrijkste 'succesfactoren' als bureau voor studie- en beroepskeuze. Mocht je verder informatie willen, dan kun je gerust contact met ons opnemen; wij hebben vestigingen in Groningen, Zwolle en Leeuwarden. Voor meer informatie kun je bellen naar: 058-7501324.

Met vriendelijke groet,
Adviesbureau Koers
drs. Margo de Vries, loopbaanpsycholoog (NIP)

07-11-2022 Antwoord door Margo

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Kim,
Voor een goede studie/beroepskeuze is in de eerste plaats nodig dat je een goed beeld hebt van jouw unieke talenten, wat jij goed kunt, maar ook wat je graag wilt!
Je schrijft dat je graag mensen iets wil bijbrengen, ze iets wilt kunnen leren of ze iets interessants kunnen vertellen. Dat is alvast nuttig om te weten. Maar ook nodig om een goede en bewuste keuze te kunnen maken is het om te weten: welke onderwerpen motiveren jou, naast mensen, nog meer? welke werkomstandigheden passen goed bij jou? welk vaardigheden pas je graag toe en in welke werk rol werk je later graag? En wat geeft jou het meest voldoening als je bezig bent met activiteiten die je leuk vindt om te doen?
Als je dit weet van jezelf, kun je gaan kijken welke beroepen en studies daarbij passen. Dus eerst een goed beeld van jouzelf, en daarna het kijken naar mogelijkheden zodat je goede afwegingen kunt maken. Misschien moet je daar wat tijd en geld in investeren, maar dat is de moeite waard.
Een (internet) test geeft vaak wel veel informatie, maar is niet altijd herkenbaar doordat je moet kiezen uit beroepen die misschien allebei niet juist zijn. Ook wordt je in een test vergeleken met een groep anderen en zegt de uitkomst dus te weinig over JOU!
Ons programma voor studie/beroepskeuze, What Makes Me Move, kijkt echt naar wat jou motiveert. Je kunt mij altijd bellen of mailen voor meer informatie. Ik zit in Den Bosch, maar ik kan je ook op afstand begeleiden.

Jolanda Peyron
loopbaan- en studiekeuzecoach Natuurtalent
www.natuur-talent.nl
06-48405752

07-11-2022 Antwoord door Jolanda

Vond je dit antwoord nuttig?

Dag Kim,
Wellicht heb je uit mijn mail opgemerkt dat wij een persoonlijke benadering belangrijk vinden. Daarom gaan we graag eerst het gesprek met je aan; dit is een gratis en vrijblijvend gesprek. Daarin bespreken we wat jouw situatie is en jouw vragen zijn, en op welke wijze we jou verder zouden kunnen helpen. Mocht je van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Margo de Vries
Adviesbureau Koers
058-7501324

07-11-2022 Antwoord door Margo

Vond je dit antwoord nuttig?

Hoi Kim,
Niets is zo moeilijk als kiezen voor een studie! Jouw vraag is een vraag die ik heel vaak krijg van studenten of aankomende studenten. Testen op internet invullen lijkt snel en handig, maar levert vaak weinig op. Voor een goede keuze, adviseer ik je om een uitgebreid studie- en beroepskeuze onderzoek te gaan doen. Met behulp van (goede!) vragenlijsten en een psycholoog die precies kan uitleggen wat de uitkomsten betekenen, verbanden kan leggen tussen je interesses en je eigenschappen, en samen met jou de vertaalslag kan maken naar mogelijkheden voor studies. Wij beschikken over goede overzichten van alle MBO, HBO en WO studies zodat je weet waar je uit kan kiezen. Wij zitten in Amstelveen en een dergelijk onderzoek bestaat uit twee keer naar Amstelveen komen (1 keer voor de testdag en 1 keer voor de nabespreking, verdere coaching via email) en een uitgebreide rapportage met de verschillende mogelijkheden op een rij. Mocht je willen weten wat het tarief is, dan kan je me het beste even mailen bobby@diekstraloopbaanadvies.nl
Hartelijke groet,
Bobby Diekstra
www.diekstraloopbaanadvies.nl

07-11-2022 Antwoord door Bobby

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste beroepskeuze traject

Wij vergelijken het beroepskeuze aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passsende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Beroepskeuze traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40