Vraag

Wat zijn mijn mogelijkheden, waar doe ik goed aan?

Nadat ik in 2000 mijn havo heb afgerond heb ik 2 HBO opleidingen geprobeerd.
Omdat mijn interesses vooral bij ICT liggen (programmeren/analyseren dat soort dingen) en de studiekeuzetesten die richting op wezen, ben ik daar begonnen.

Eerst Technische Informatica, waar ze begonnen met een groot project om je eigen bedrijf op te starten (iets waar ik totaal geen interesse in heb) en vervolgens het vooruitzicht dat ik allemaal keuzevakken moest kiezen, die weinig tot niets met mijn interesses/opleiding te maken hadden.

Ik dacht dat het wellicht aan de opleiding lag dus ik ben geswitched naar HBO informatica en hoewel het vakkenpakket dichter bij mijn interesses lag, liep ik ook hier tegen problemen aan.
Namelijk dat er veel nadruk lag op de visuele en bedrijfskant van de opleiding.
Ook hier was er sprake van veel keuzevakken die niet aansluiten op mijn interesses en dus heb ik ook deze opleiding laten vallen.

Daarna heb ik enkele jaren zonder werk gezeten en ook 2 jaar bij PostNL gewerkt maar nu dat contract is afgelopen en ik in de nabije toekomst niet snel een andere baan zie, wil ik graag mijn alternatieven bekijken.
Ik wil best verder gaan studeren maar heb geen zin om mijn bestaande studieschuld te vergroten door weer een verkeerde opleiding op te pakken. Tegelijkertijd zijn er weinig beginnersfuncties die mensen aannemen zonder een afgeronde opleiding in MBO/HBO ICT en zonder werk is er geen geld voor specifieke cursussen in die richting.

Wat zijn nu mijn mogelijkheden en waar doe ik goed aan?

07-11-2022 Vraag van Stephan

Beste Stephan,
Ik zou je adviseren om aan de slag te gaan en uit te zoeken wat je werkelijk leuk vindt om te doen. Als je graag in de ICT wil werken, ga dan met (veel) mensen praten om te onderzoeken wat voor type functie bij je past en wat voor vooropleiding daarbij past.
Heb je helemaal geen idee wat je wil, dan is het verstandig om contact te zoeken met een loopbaancoach om samen te kijken wat er bij je past. Als je weet wat je wil en je wilt weer gaan sturderen, neem voldoende tijd om informatie in te winnen.
Ga praten met studieadviseurs van hoge scholen, zij kunnen je gedetailleerde informatie over opleidingen geven en in contact brengen met studenten. In elke opleiding zitten vakken die je niet liggen of interesseren maar ze zullen wel nodig zijn en dus doorzettingsvermogen is noodzakelijk. Echter als er een juiste balans is en je weet wat je uiteindelijk gaat doen, zal het je ongetwijfeld lukken.
Succes
Marese Donkers

07-11-2022 Antwoord door Marese

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Stephan,

Bedankt voor jou verhaal in het kort.
Wat mij opvalt is dat je schrijft over keuze(!)vakken die jou niet aanspraken. Ik vraag me dan direct af waarom heb je die vakken dan gekozen of waarom heb je je voor je die opleiding begon niet diep genoeg laten informeren over de inhoud van de opleiding. Je bent daarin beslist niet de enige, want zo'n 70% van de studenten die aan een HBO opleiding beginnen stopt in het eerste jaar met de opleiding. Dat is zonde van de tijd van de student, maar ook van het geld dat je investeert in een opleiding. Daarom is het belangrijk dat je zoals al geadviseerd is een stap op je plaats doet en eens heel erg goed gaat nadenken over wat je echt wilt, welke mogelijkheden je hebt en waar vraag naar is in de markt, nu en naar verwachting de komende drie/vier jaar. Heb je wel je propedeuse gehaald?
Als je deze vragen moeilijk vindt om zelf te beantwoorden, adviseer ik je daar hulp bij te zoeken van een professionele studie-/loopbaanadviseur en dan open te staan voor persoonlijke groei en dus voor eerlijke onderbouwde feedback.

Veel succes!!

07-11-2022 Antwoord door André

Vond je dit antwoord nuttig?

Stephan,
Jou verhaal klinkt mij zeer bekent in de oren. Ik heb deze zelfde discussie al meermalig gevoerd met leerlingen van het mbo en het hbo. Het blijkt namelijk dat dit waar jij tegenaan loopt door heel veel leerlingen ervaren wordt op allerlei opleidingen. De oplossing voor dit probleem is voor een ieder anders (helaas geen standaard recept) Als je interesse hebt, wil ik ook best met jou een aantal gesprekken voeren om te kijken wat voor jou een goede oplossing zou zijn. Je kunt mij mailen op info@meerkans.org. De kennismaking is gratis tijdens dat gesprek kunnen we een eventueel vervolg traject uitstippelen.

met vriendelijke groeten
Daisy Schrama-Beelen
www.meerkans.org

07-11-2022 Antwoord door Daisy

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste beroepskeuze traject

Wij vergelijken het beroepskeuze aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passsende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Beroepskeuze traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40