Vraag

Ik heb kontrakt voor 88 uur kan mn functie niet meer uitvoeren vanwege rugklachten bieden me een andere functie aan maar minder uren kan dat

ze bieden me een funtie aan als gastvrouw erg leuk maar kom niet aan mn uren

07-11-2022 Vraag van Ria is out of energy!

Dag Ria,
Het is mooi dat je werkgever jou rugsparend werk biedt zodat je je weer kunt inzetten voor het bedrijf. De vraag of het werk voor jou passend is kan ik niet zomaar beantwoorden. Weet dat het voor een werkgever meestal niet gemakkelijk is om (precies) passend werk te geven en ja, soms kan het zijn dat het aantal te werken uren niet past.
Waar je rekening mee moet houden is de wetgeving. Deze verplicht de werkgever en werknemer om er alles (wel in redelijkheid) aan te moeten doen om het herstel en de re-integratie te bevorderen.
Als de werknemer onvoldoende meewerkt aan de re-integratie kan de werkgever met toestemming van het UWV de loondoorbetaling stopzetten of in het uiterste geval de werknemer ontslaan. Zo kan de werkgever van je verlangen om een lager betaalde baan al dan niet tijdelijk te accepteren of een functie waarbij je niet de voor jou volledige contracturen kunt maken, zoals in jouw geval. Op basis van CAO, rechtspositieregeling, of wettelijk kader kan het loonverlies meestal (voor een belangrijk deel) opgevangen worden. Daar kan je het beste dan even navraag over doen bij bijvoorbeeld de afdeling personeelszaken.
De specifieke informatie is te vinden in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en het Burgerlijk wetboek (boek 629). Ook het UWV en de website rijksoverheid geeft goede informatie over de rechten en plichten bij arbeidsongeschiktheid. Ik voeg de linkjes bij om er evn kennis van te nemen.
Veel sterkte en succes gewenst!

Hartelijke groet
Ben Mijnheer

07-11-2022 Antwoord door Ben

Vond je dit antwoord nuttig?

en hierbij nog de beloofde linkjes:

http://www.uwv.nl/Particulieren/ik_ben_ziek/index.aspx
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wia/vraag-en-antwoord/wat-is-de-wet-werk-en-inkomen-naar-arbeidsvermogen-wia.html

07-11-2022 Antwoord door Ben

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste beroepskeuze traject

Wij vergelijken het beroepskeuze aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passsende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Beroepskeuze traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40