Vraag

Ziekmelden of niet?

8 jaar geleden ben ik aangenomen voor bepaald werk, echter ben ik na 2,5 jaar ander werk gaan doen, nu blijk ik door (levenslange) ziekte mijn huidige werk niet meer te kunnen doen, maar wel mijn eerste werk! Nu zegt mijn werkgever dat daar geen plek is en dat hij in de toekomst geen ander werk heeft en wat ik dan wil, het lijkt erop dat hij wilt dat ik zelf ontslag neem! Kan ik mijn eerste werk terug eisen of zal ik me ziekmelden en moet hij me dan vervangend werk bieden?

07-11-2022 Vraag van Sandra

Beste Sandra,
Het kan leven kan soms onverwachte wendingen nemen. Als je door ziekte je huidige werkzaamheden niet meer kan doen en de werkgever geeft aan dat hij geen ander werk voor je heeft nu en in de toekomst, dan zit je dus ziek thuis!
Je werkgever is verplicht zich in te spannen voor je re-integratie (spoor 2) of outplacement, (het zoeken van werk elders). Je werkgever is wettelijk verplicht dit te doen. Voor jezelf en je werkgever is het beter dat er zo snel mogelijk wordt ingezet op het verkrijgen van werk anders. De werkgever heeft een loondoorbetalingsverplichting voor ieder personeelslid dat ziek uitvalt en een beroep doet op de ziektewet. Als je werkgever zich niet houdt aan de wet verbetering poortwachter kan hem dit nog veel meer geld kosten.
Je kan je werk niet terug eisen als er geen werkplek meer is. Je kan wel aangeven dat je liever wilt blijven bij de organisatie maar dat er dus feitelijk geen mogelijkheden zijn voor jou. Je werkgever zal dan verdere stappen moeten zetten voor het aanvragen voor ontslag en het regelen van een outplacementtraject.
Succes met het aangaan van het gesprek( het lijkt erop dat de werkgever dit moeilijke gesprek probeert te vermijden). en je verdere loopbaan.

Bespreek dit met je werkgever,

07-11-2022 Antwoord door Anita

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste arbodiensten

Wij vergelijken het aanbod van arbodiensten in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende dienst, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Arbodiensten traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40