Vraag

Oneens over passend werk nav verhoogd risico op verzuim

Ik ben een aantal maanden geleden met een burnout thuis komen te zitten. Na 2,5 maand gaan re-integreren op andere functie (mede nav advies bedrijfsarts), omdat mijn eigen functie de klachten heeft veroorzaakt. Met name culltuur/team en reisafstanden zijn hier debet aan. Over aantal weken ben ik weer op volledige uren aan het werk en vooruitlopend daarop heb ik aangegeven mijn takenpakket tijdens re-integratie te willen uitbreiden en eveneens dat terugkeer in mijn oude functie niet verstandig zou zijn vanwege hetgeen beschreven. Bedrijfsarts geeft ook aan dat starten in oude functie een verhoogd risico op uitval met zich meebrengt. Werkgever vindt huidige functie echter passend en geeft aan dat het eigen keus is om wat anders te willen. Ik ben van mening dat er binnen de organisatie op een andere plaats wel passend werk is. Krijg nu alleen aanbod tot terugkeer in oude functie of outplacementtraject. Is dit inderdaad passend werk en wat zijn mijn rechten?
Dank voor uw reactie, Marie

07-11-2022 Vraag van Marie

De vraag die hierbij van belang is of de ongeschiktheid voor je werk veroorzaakt wordt door ziekte en of gebreken. Het lijkt op een situatieve arbeidsongeschiktheid en daarvoor krijg je geen WIA uitkering. Dat moet je oplossen met je werkgever. Je kunt proberen middels een deskundigenoordeel bij het UWV aan te kaarten dat de werkgever niet aan zijn re-integratie inspanningsverplichting voldoet omdat er ziekmakende of herstelbelemmerende werk gerelateerde factoren zijn. UWV doet daar overigens niet zo veel mee en zal in dat geval op de inzet van mediation wijzen om dit onderling op te lossen. Helaas, geen gemakkelijke positie voor je. De regie nemen en zelf het heft in eigen handen nemen is in dit geval het beste. Wil je wel bij deze werkgever blijven werken wanneer deze je zo behandeld.
Groeten,
Brigitte Gerringa, registerarbeidsdeskundige

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40