Vraag

Bedrijf arts zeg dat op dit moment geen re-integratie trajekt niet mogelijk is

Ik ben afgelopen 15 juli voor de tweede keer bij de bedrijf arts geweest dit omdat ik niet gehoor gaf (ook mede door mijn advocaat) om niet naar mijn werkgever te gaan om plan van aanpak te bespreken. volgens me advocaat is dat nu niet relevant omdat de bedrijf arts mij op dit moment geen re-integratie zag doen, ook omdat ik nog naar veel specialisten moest de komende dagen onder ander Cardioloog, longarts, revalidatie arts en een psycholoog. Ook zou ik volgens hem mijn oude functie niet meer kunnen uitvoeren .(.het vervoeren van oudere en invalide mensen..13 jaren ) ..nu ik geen gehoor heb gegeven aan mijn werkgever heb hij mijn salaris gestopt ..ik weet dat de goede man erg boos is op mij, omdat ik hem heb gedaagd voor de rechtbank en het ook heb gewonnen ..in het kort. Oktober 2014 2de hartinfarct en 2 stents ingezet ,ziektewet ingegaan daarna 1 januari jongstleden hartritme stoornis daarmee naar eerste hulp gegaan met ambulance, teven te horen gekregen dat ik diabeet heb, en ik loop bij de trombosedienst ,en ook enorme afname van mijn long capaciteit . nooit gerookt nooit gedronken en altijd aan sport gedaan ..marathon en triathlon gedaan, dus puffertje en sinds 2 weken antidepressie pillen gekregen.nu is mijn vraag wat heeft het voor zin om met hem te gaan praten.ik kan nu voorlopig niks en ik weet dat als ik met hem zou gaan praten zal het zeker niet een gezellige praatje zijn... ik heb op dit moment geen advocaat mijn eigen bijdrage rond de 700€ is en ik dat niet heb..wie kan mij helpen?

07-11-2022 Vraag van Jhon

de eigen bijdrage voor de advocaat is afhankelijk van uw inkomen in 2012 (peiljaar). Wijkt uw huidige inkomen sterk af van het inkomen van 2012 dan kunt u een peiljaar verleging aanvragen zodat uw eigen bijdrage past bij uw inkomen. Betreffende uw ziekte dient u en uw werkgever zich te houden aan de wet poortwachter. Contractueel kan hij uw loon niet zomaar achterhouden. Dat zou alleen bij een officiële schorsing kunnen.
Heeft u vragen dan kunt u met mij contact opnemen voor advies via 06-43972511
Met vriendelijke groet

Jerry Impelmans
JIM Coaching

07-11-2022 Antwoord door Jerry

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Jhon,
Als je ziek bent en ook helemaal niet kunt werken dan heb je toch nog een inspanniingsverplichting in het kader van de Wet verbetering Poortwachter. Die houdt in dat je in contact moet blijven met je werkgever en ook moet meewerken aan het opstellen van een plan van aanpak. In het plan van aanpak kan komen te staan dat je nu niet kunt werken. Dit moet toch opgesteld worden en voorzien worden van een handtekening van jou en je werkgever. Dit plan van aanpak en eventuele bijstellingen later zijn een verplicht onderdeel van het dossier als er een WIA-aanvraag door jou wordt gedaan te zijner tijd. Als ik jouw bericht lees dan zou het zomaar kunnen zijn dat je 2 jaar ziek blijft en de WIA aanvraagt als inkomensvoorziening voor het wegvallen van je lip na 104 weken ziekte. De loonopschorting is in deze situatie door jou opstelling een terechte actie van jouw werkgever. Zou je werkgever dit niet doen dan kan hem dit zelfs een loonsanctie opleveren. Ik kan het advies van jou advocaat daarom niet goed plaatsen.
Mijn advies is: ga het gesprek aan met je werkgever. Maak het plan van aanpak en onderteken voor gezien als je het niet met de inhoud eens bent. Van belang hierbij is dat als de bedrijfsarts je niet volledig arbeidsongeschikt acht,en dat zou zo maar kunnen ook al heb je veel klachten en aandoeningen, dan moet er toch geprobeerd worden om dat wat je wel kunt in arbeid om te zetten. Bij jouw eigen werkgever of bij een andere werkgever. Ben jij het niet eens met de bedrijfsarts of je werkgever dan kun je zelf een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Dit kost € 100,00. Jouw bericht lezende heb ik de indruk dat dit geen zin heeft.
Brigitte Gerringa
Registerarbeidsdeskundige Intermit

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Jhon,

In jouw situatie ben ik het eens met de reactie van Brigitte. Als je ziek bent heeft jouw werkgever verplichtingen, maar jij ook.

Enkele belangrijke verplichtingen voor jou als werknemer:
- meewerken aan re-integratie. Er wordt altijd gekeken naar of er nog passende functies zijn eest intern (spoor 1) en daarna extern (spoor 2). Het actueel oordeel van de bedrijfsarts is hierin leidend.
- Als dit niet mogelijk is, in ieder geval wel verschijnen op afspraken van de bedrijfsarts en van de werkgever. Blijkbaar heeft er nog iets anders gespeeld tussen jullie, maar dat doet voor de re-integratie in principe niet ter zake.
- Werk je niet mee, kan dat gevolgen hebben. Inhouden van het salaris behoort dan tot de mogelijkheden.

Enkele belangrijke verplichtingen voor jouw werkgever:
- Blijven informeren bij de werknemer hoe het gaat en de werknemer stimuleren om te re-integreren indien mogelijk. Als het niet intern kan (bijvoorbeeld als je je eigen functie of een andere beschikbare functie bij de werkgever niet meer kunt uitoefenen), dan extern.
- Volgen van alle stappen die beschreven staan in de Wet Verbetering Poortwachter.
- Het UWV verplicht de werkgever om de werknemer mee te laten werken indien mogelijk. Mocht de werkgever te weinig doen kan het UWV de werkgever weer straffen. En inhouden van het loon is een maatregel die het UWV passend vindt als de medewerker niet meewerkt.

Het klinkt allemaal heel erg hard, maar dit is wel waar het hier om draait. Zorg ervoor dat jij het proces niet vertraagt, anders kan dit gebeuren. Mijn advies zou ook zijn om contact op te nemen met jouw werkgever. En mee te werken met de procedure.

Succes.

Vriendelijke groet,

Ferry Buts
Re-integratiedeskundige

07-11-2022 Antwoord door Ferry

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40