Vraag

Omscholing vanuit ziektewet-uitkering via UWV

Ik ben sinds een paar jaar via de ziektewet in de ww gekomen en dit loopt binnenkort ten einde, ik solliciteer veel maar uit de minimaal 200 sollicitanten wordt ik vaak afgewezen. Ik denk door de veelzijdigheid van mij en door het zelfstandige karakter van mijn vorige banen. Ik heb een eigen bedrijf gehad en dit ambieer ik eigenlijk het meest. Wel zou ik hiernaast een basisinkomen genereren maar in de zorg in Overijssel is dit welhaast onmogelijk. Nu is mijn vraag; zou ik via het UWV een omscholing of bijscholing kunnen krijgen zodat mijn kansen op de arbeidsmarkt of als zelfstandig ondernemer groter kunnen/zullen worden?

07-11-2022 Vraag van Willeke

Beste Willeke,
Vervelend dat het je tot op heden niet is gelukt. Echter heb ik slecht nieuws, een opleiding of cursus om je arbeidsmarktpositie te verbeteren wordt (bijna) niet meer vergoed door het UWV. Zelfs al zou je een baangarantie hebben wordt het lastig. Wat je wel zou kunnen doen, is kijken of er scholingsbudgetten vanuit de provincie beschikbaar worden gesteld. De gemeente wil ook nog wel eens een potje hebben.
Tipje, probeer zo concreet mogelijk te zijn, nog beter is het als je een werkgever zou vinden die bereid is om een intentie verklaring op te maken.

Ik wens je veel succes,

William van Hoeck
abm-arbeidsbemiddeling op maat

07-11-2022 Antwoord door William

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Willeke,

Misschien kunnen wij helpen. We zijn ons bewust van de beperkingen op de arbeidsmarkt, en tevens zijn we ons bewust van de mogelijkheden waar vaak niet naar gekeken wordt, gewoonweg omdat men niet weet dat ze bestaan. Om daarom direct maar even met de deur in huis te vallen; wij bieden geen baan aan, maar wel een goede balans tussen prive en werk EN inkomen! Lees mijn verhaal maar eens als je wilt Willeke. Als je nieuwsgierig bent en meer wilt weten dan kun je natuurlijk vrijblijvend contact opnemen.
Met vriendelijke groet,
Marcel van der Wiel
www.discover-freedom.org/nl/marcelvanderwiel/
T: 0614449222

07-11-2022 Antwoord door Marcel

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Willeke,

Nog evven inhaken op jouw situatie. Zoals hierboven beschreven is het vrijwel onmogelijk om een opleiding vergoed te krijgen door het UWV. Soms via een leer/werktraject, daarvoor kun je altijd informeren bij het UWV. Als de ww afloopt kom je in de bijstand terecht... Dit is natuurlijk absoluut niet wenselijk bezien vanuit een financieel perspectief. Maar zoals hierboven ook al gezegd wordt, kun je wel in aanmerking komen voor eventuele opleidingspotjes vanuit de gemeente. Ik heb geen ervaring met de gemeenten in Overijssel, maar in mijn gemeente weet ik dat ze hier erg praktisch en pragmatisch mee omgaan. Dus, met een goed, speficiek plan naar de gemeente stappen (met bijvoorbeeld een toezegging van een werkgever op zak als je de opleiding behaald hebt) kan best wel eens een deur openen.

Even een paar vragen;
- als zelfstandig ondernemer heb je als het goed is al een behoorlijk netwerk opgebouwd (toch?). Hoe zit het met de kansen daar? Brieven schrijven is vaak niet meer voldoende.
- Op welke specialismen die jij bezit is er schaarste in de markt? Wellicht is het goed om op die manier naar de vacatures te kijken waar je op gaat solliciteren. Scheelt een hoop concurrentie.

Hopelijk heb je hier iets aan. Succes en mocht je vragen hebben, kun je altijd contact opnemen.

Vriendelijke groet,

Ferry Buts
Re-integratiespecialist | Coach | Trainer
FB Coaching & Training
www.fbcoachingtraining.nl
06-11340826
ferry@fbcoachingtraining.nl

07-11-2022 Antwoord door Ferry

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40