Vraag

Is een 2e spoor zinvol en verplicht als ik al 70% in het 1e spoor arbeidsgeschikt ben?

Ik werk reeds 70% in het 1e spoor. In verband met veel fysio therapie werk ik nog geen 100% en worden de uren nog niet verder opgebouwd. Volgens de arbo heb ik een complicerende aandoening ontwikkeld waardoor terugkeer in mijn eigen functie minimaal zou zijn. Dit heeft hij gelezen op internet. Ook heeft hij mij persoonlijk niet gezien. Volgens de specialisten en de huisarts zal ik volledig en duurzaam herstellen (binnen de gestelde termijn). Ook weigert de arbo arts contact op te nemen met het uwv en de re-integratiecoach, die beiden bereid zijn om aan te geven dat een 2e spoor in dit geval zinloos is. Hij zegt: mijn mening en advies zal daarom niet wijzigen. Wat kan ik nu verder doen? Volgens mij worden mijn werkgever en ik onnodig op kosten gejaagd en is er sprake van energie verspilling. Ik voel dit ook als een belemmering om terug te keren in mijn eigen functie. Graag jullie advies.

07-11-2022 Vraag van Ans

Beste Ans,
Het lijkt erop dat er geen goede afstemming is. Het is goed te weten dat er een andere arbo-arts geraaadpleegd kan worden een zgn. second opinion, hiervoor is instemming van de werkgever nodig. Verder kun je altijd een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV in situaties waar twijfel of geen overeensteming is. Kijk hiervoor op de website van het UWV.
In elk geval een situatie om even extra werk van te maken.
Succes!
Sabine Alders
ACT2B...

07-11-2022 Antwoord door Sabine

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Ans,
Je hebt een verschil van inzicht over de belastbaarheid met de bedrijfsarts. Dan wordt je geacht een deskundigenoordeel hierover bij het UWV aan te vragen. De vraag die je hebt is dat je zelf vindt dat jij je eigen werk weer duurzaam kan doen en dat de bedrijfsarts vindt van niet. Anderzijds is het gegeven dat de bedrijfsarts je niet heeft gezien onzorgvuldig. Wanneer dit komt door de overeenkomst voor de verzuimbegeleiding die door jouw werkgever is afgesloten kun je dit zien als onvoldoende re-integratieinspanningen vanuit je werkgever. Dan zou je dat deskundigenoordeel moeten aanvragen. Niets doen betekent dat je het er mee eens bent. Een telefonisch advies van het UWV is niets waard omdat enerzijds dit wordt gegeven aan de hand van de telefonische input (is deze volledig en juist) en niets is vastgelegd en zij daar niet aan te houden zijn. Of vraag aan het UWV of zij hun uitspraken per mail aan jou willen bevestigen. Ben benieuwd of ze dat doen.
Wat wel van belang is dat de re-integratie nu stagneert. Ook is van belang wat de termijn is wanneer je geacht wordt weer volledig aan het werk te zijn. Gaat daar veel tijd overheen dan zou een spoor 2 mogelijk wel aan de orde kunnen zijn. Daaraan voorafgaand is de inzet van een arbeidsdeskundige voor het verrichten van een arbeidsdeskundig onderzoek eigen werk, spoor 1 en spoor 2 noodzakelijk. Zonder de hiervoor genoemde acties is het, op basis van de informatie in jouw mail, goed mogelijk dat UWV bij een eventuele WIA aanvraag een loonsanctie aan je werkgveer oplegt omdat bij de stagnatie van de re-integratie geen andere wegen zijn beoordeeld en eventueel zijn ingezet.
Brigitte Gerringa, registerabeidsdeskundige Intermit BV

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40