Vraag

Mijn werkgever meld mij niet beter

Ik ben door mijn zwangerschap in de ziektewet terecht gekomen,
In de tussentijd was er ook het voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekt waaraan ik geopereerd moest worden. Dit heb ik laten doen toen ik 4 weken vakantie opgenomen had na mijn zwangerschapsverlof. Heb tegen mijn werkgever gezegd dat ze mij maar beter moesten melden. dit is toen niet gebeurd. Daarna kwam ik met het carpale tunnelsyndroom te zitten, hieraan ben ik inmiddels ook al geopereerd en weer genezen. De bedrijfsarts heeft toen ook gezegd de herstelperiode is zoveel weken. Dit heeft de specialist ook gezegd, daarna zou ik weer normaal mijn uren kunnen draaien. Nu ben ik inmiddels gewoon aan het werk en ze melden mij gewoon niet beter. Ik krijg dan als reactie als ik erom vraag dat ik niet alleen werk maar met twee personen. Daarop heb ik gezegd dat ik wel al alleen rijd. Maar ze blijven volhouden dat ik niet hersteld ben. De specialist, de bedrijfsarts en ik weten toch zelf wel wanneer ik weer genezen ben? Kunnen ze dit zomaar doen?

07-11-2022 Vraag van Carolien

Lastig situatie voor je. Als je weer je eigen werk doet en ook kunt, dus zonder aanpassingen, dan ben je hersteld. Blijkbaar realiseer je nu ook een loonwaarde en ben je niet meer volledig ziek.
Als jij vindt dat je weer je werk volledig kunt doen en je werkgever vindt van niet dan is het advies om een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen en dit geschil voor te leggen. Dit kost € 100,00. Het advies is overigens niet bindend maar wel noodzakelijk om te doen als ik je vraag lees. Het aanvraagformulier voor het deskundigenoordeel staat op de website van het UWV. Overigens ter zijde, de specialist bepaalt niet of je je werk kunt doen. De bedrijfsarts gaat over arbeid en gezondheid en kan zich daarbij laten informeren door de specialist.
Een lastige in deze situatie is dat de bedrijfsarts als het verlengde van de werkgever wordt beschouwd voor wat betreft het advies. En jje bent het eens met de bedrijfsrts begrijp ik. Dat kan in de visie van het UWV een lastige zijn bij de behandeling van het deskundigenoordeel. Ik ben wel eens tegen gekomen dat daardoor geen uitspraak wordt gedaan. Zij schuiven het dan naar het arbeidsrechtelijke en dat wordt het juridisch en heb je een advocaat nodig.
Mogelijk is ook een arbeidsdeskundig onderzoek een optie. Daarvoor is het wel nodig dat de bedrijfsarts jouw belastbaarheid vastlegt. Aan de hand daarvan beoordeelt de arbeidsdeskundige of je daarmee je eigen werk volledig en structureel kunt doen.
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige Intermit B.V.

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Nog een aanvulling: het kan zijn dat er twijfel is aan de duurzaamheid van jouw herstel voor je werk. Dan kan besloten worden om de herstelmelding nog niet te doen en je nog enkele weken (deels) ziek te laten staan. Deze periode mag overigens niet te lang duren. UWV accepteert het te lang onnodig ziek houden ook niet.
Groet,
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige Intermit B.V.

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40