Vraag

Wat is handig om in je re-integratie dossier te hebben

Ik ga een spoor 1 of spoor 2 traject in (waarschijnlijk spoor 2). Ik ben sinds februari 2014 gedeeltelijk ziek gemeld voor de tweede keer. (van september 2011 tot juli 2013 burn out, nu gedeeltelijk weer dezelfde klachten maar milder). Ik heb er zelf voor gekozen kom niet terug te keren in mijn oude functie ivm gezondheid. Medisch expertise traject gehad, volgende week arbeidsdeskundig onderzoek. Maar ik ben er niet gerust op dat ik in februari 2016 weer aan het werk ben. Ook denk ik dat ik nog te goed ben voor de WIA. Ik ben iemand die zich aan alle afspraken houdt. Ik heb rechtsbijstand. Wat is handig om in mijn dossier te hebben voor het UWV, want ik ben er toch op een of andere manier niet gerust op. Mijn voornaamste doel is dat ik na februari 2016 inkomen heb.
Hartelijke groet Meike

07-11-2022 Vraag van Minke

Dag Meike, dat is een goede instelling dat je zelf in je inkomen wilt kunnen voorzien en niet afhankelijk wilt zijn van een uitkering. Ik kan niet goed plaatsen wat je precies bedoelt met 'ik en er niet gerust op'.
De WIA is een inkomensverzekering waar je premie voor hebt betaald. Je moet het zien als een persoonsgebonden inkomensvangnet als het niet lukt om je verzekerde inkomen te verdienen. Je krijgt ook alleen een WIA uitkering als dit niet mogelijk is. Dus eigenlijk doet de WIA wat je zelf vindt.
Ben je te goed voor de WIA zoals je zelf zegt, dus wanneer minimaal 65% van je oude loon zou kunnen verdienen, dan kom je in de WW terecht. Dat is ook een inkomensvangnet waar je premie voor hebt betaald. Om daarvoor in aanmerking te kunnen komen is de WIA beoordeling wel nodig.
Werk je in februari 2016 en verdien je genoeg dan krijg je geen uitkering en is misschien de WIA beoordeling niet meer nodig. En dan vraag je die niet aan. Het hoeft namelijk niet, is geen verplichting. Maar aangezien het een inkomensverzekering is, heb je vaak geen keuze. Namelijk geen aanvraag, geen inkomen.
Wat is handig om in je dossier te hebben: in ieder geval alle verplichte poortwachterdocumenten, daar vraagt UWV ook naar. En het arbeidsdeskundige rapport plus de rapportages van het re-integratiebureau en de afspraken die je met de werkgever maakt in het kader van de re-integratie.
Is dit voldoende voor je?
Gr.
Brigitte Gerringa, registerarbeidsdeskundige Intermit BV

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Meike, je een beschermde positie als zieke medewerker. Een vaststellingsovereenkomst past daar niet bij.Maar het wordt soms wel eens geprobeerd. Daar hoef je niet in mee te gaan en kan zelfs voor jou tot gevolg hebben dat je geen uitkering krijgt. De arbeidsdeskundige gaat daar ook niet in mee. Je kunt die vraag ook gewoon stellen in het gesprek en uitspreken dat je je daar zorgen over maakt.
Gr.
Brigitte Gerringa

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40