Vraag

Valt bezoek psycholoog ook onder arbeidstherapeutische uren bij re-integratie na uitval bij depressie en burn-out?

Sinds begin dit jaar ben ik door een burn-out ziek thuis komen te zitten (diagnose huisarts). In dit traject heb ik heel weinig begeleiding gehad van professionals. Hierdoor is mijn P.V.A. bijvoorbeeld pas na 6 maanden opgesteld. Ik moet alles zelf uitzoeken, en de wet in de gaten houden of hetgeen mijn werkgever doet wel klopt en vertellen wat ik verwacht en wat er moet gebeuren. DIt werkt natuurlijk niet mee aan mijn herstel. Inmiddels ben ik 2 uur aan het werk, 5 dagen in de week. Ik ga daarnaast naar een psycholoog, haptonoom en regelmatig naar mijn huisarts. Nu geeft mijn werkgever aan dat de uren die ik besteed aan deze bezoeken (ook bedrijfsarts), buiten werktijd vallen, en dus ook al besteed ik 10 uur per week aan dergelijke bezoeken, ik nog steeds 10 uur moet werken. Volgens mij zijn de uren die ik besteed voor mijn herstel ook arbeidstherapeutische uren.
Ik zou graag weten wat hier over gezegd is in de wet. Waar ik dat kan vinden, zodat ik dat kan aangeven bij mij werkgever. Vriendelijk bedankt

07-11-2022 Vraag van Maartje

Beste Maartje,

Met veel aandacht heb ik je verhaal gelezen.
Waarin je verteld dat je een halfjaar terug een burn-out hebt gekregen.
In plaats dat jou werkgever begrip voor je burn-out toon is er eigenlijk een extra druk op je herstel gezet van je burn-out. Waardoor de kans toeneemt dat je hem terug gaat krijgen.
Mij lijkt het verstandig om eens met iemand er bij in gesprek te gaan met je werkgever over jou herstel van je brun-out.
Waarbij er gekeken wordt waardoor de brun-out is ontstaan.
Zo dat je samen met je werkgever ook een plan kan maken over je re-integratie op de werkvloer. Zo dat de druk van de ketel wordt gehaald.
Je mag altijd contact met mij opnemen.
We begeleiden jaren mensen met burn-out en bore-out.
www.gommanspaul.nl
Vriendelijk groet,
Paul Gommans

07-11-2022 Antwoord door Paul

Vond je dit antwoord nuttig?

Dag Maartje,

Heel goed dat je info van buitenaf verzamelt. Uit een burn-out komen vraagt geleidelijke stappen. Even een aanvulling op wat Paul schrijft. Het gaat niet om de wet, echter meer om de UWV regels. Koppel het terug aan de bedrijfsarts. Geef aan dat je belastbaarheid het niet toelaat en-en te doen. Ziet een bedrijfsarts, arbo dienst dat ook, vraag om een bijstelling PvA. Hoor je niets zet ook op papier. Het UWV hanteert een strikter beleid, dat een werkgever alles moet doen wat in zijn macht ligt. Zodra zij punten negeren, kan dit leiden tot een loonsanctie, na afloop van 2 jaar. Of verhoogde premies in de toekomst (door een opgelegde toeslag). Zelf zitten wij in Alkmaar. Via Blik op Werk vind je ook goede bureaus in je omgeving. Veel succes. Ps., bel mij gerust zodra je nog iets wilt weten.

07-11-2022 Antwoord door Jolene

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Maartje,
In de wet staat hierover niets aangegeven, maar het UWV heeft wel regels hierover opgesteld. De belangrijkste daarvan is dat zowel werknemer, als werkgever er alles aan moeten doen om de werknemer naar volledige reïntegratie te krijgen. Uit jouw verhaal begrijp ik dat je van mening bent dat je belastbaarheid te groot is, wanneer je en specialistenbezoeken moet afleggen en 10 uur arbeidstherapeutisch moet werken. Wat je kunt doen, is aangeven dat die belastbaarheid voor nu te groot is voor je (bij werkgever en bedrijfsarts), bij voorkeur ondersteunt door adviezen van jouw specialisten. Vervolgens is het aan de werkgever, de bedrijfsarts (en jou) om met een hernieuwd voorstel te komen, waardoor jouw herstel een opbouwende lijn blijft volgen.
Let wel; de arbeidstherapeutische uren die je nu draait, zijn vermoedelijk al bedoeld om je weer langzaam te laten integreren op de werkplek. Door die uren te besteden aan specialistenbezoek, komt vanuit de visie van de werkgever die reïntegratie niet voldoende uit de verf. Hoe dan ook blijf zelf regisseur van jouw herstelproces en kom met een goed voorstel naar de werkgever toe, waarin je een win-win-situatie creeërt voor jezelf en de werkgever. Veel sterkte en ik wens je een goed herstel.
Hartelijke groet,
Marianne Elken
ElkenTalent Loopbaancoaching & Personeelsontwikkeling
http//:www.elkentalent.nl
IJsselstein/Nieuwegein 06-15568720

07-11-2022 Antwoord door Marianne

Vond je dit antwoord nuttig?

P.s.
Abusievelijk mijn naam/tel nr niet aangegeven. John Groot / 06-24144230
Marianne, die slaat de spijker op de kop :)

07-11-2022 Antwoord door Jolene

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40