Vraag

Re-integratie tweede spoor inzetten tijdens eerste spoor?

Ik ben al 14 maanden in behandeling voor kanker en dit duurt tot en met september. Ben al wel ruim 7 maanden aan het re integreren maar ben nog niet bij de 40 uur.
Nu is er een arbeidsdeskundige onderzoek gedaan met het advies naast eerste spoor ook tweede spoor in te zetten. Nu heb ik vandaag voorstel gekregen van een jobcoach voor begeleiding maar is dit niet dubbel op? Want sales wijst erop dat ik kan re-integreren voordat ik twee jaar ziek ben. Kan dit ook manier zijn om van mij af te komen? Volgens werkgever ben ik wel een risico en hij is niet verzekerd voor zieke werknemers.
Wat is uw advies?

07-11-2022 Vraag van Eva

Ik kan mij de verwardheid bij een dergelijk advies voorstellen. Wanneer iemand langer dan 1 jaar ziek is en er nog geen concreet zicht is op volledige werkhervatting op korte termijn, moet er verder gekeken dan alleen het eigen werk of de eigen werkgever. Dit om geen re-integratiekansen te missen mocht het toch niet lukken om weer volledig en duurzaam in het eigen werk te hervatten. Ik neem aan dat niet met 100% zekerheid bekend is wanneer je weer volledig aan het werk bent en of je de belasting dan duurzaam aan kunt. In die situaties wordt dan geadviseerd om naast de re-integratie in het eigen werk ook spoor 2 in te zetten. (m.i. menselijk onmogelijk maar dat terzijde). Mislukt de re-integratie dan zijn er geen kansen gemist want je bent dan al bezig me spoor 2. Mislukt de re-integratie en is spoor 2 niet ingezet dan zijn er wel kansen gemist en leidt dit in veel gevallen tot een loonsanctie. En die wil je voorkomen.
Wat ik vaak adviseer in deze situaties is, als iemand al goed op weg is (dus wel al proportioneel weer aan het werk is), is nu nog geen spoor 2 inzetten. Ga 3 maanden door met terugkeer in het eigen werk met een tijdcontingent stappenplan, monitor dat goed en evalueer na 3 maanden. Is er dan op korte termijn geen zicht op volledige en duurzame hervatting, zet spoor 2 dan direct in. Dit advies wordt lastiger te geven naarmate het verzuim langer duurt in het 2e ziektejaar omdat je dan op de WIA aanvraag afstevent met de toetsing van de re-integratie inspanningen.
Ik hoop dat het vorenstaande e.e.a.verduidelijkt voor je. Het hoeft niet te betekenen dat de werkgever van je af wil.
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige Intermit BV

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40