Vraag

Na starten tweede spoor terugkeren naar huidige werkgever

Mijn man heeft een hemie knie gekregen in november 2013. Die knie is niet goed geplaatst en nu krijgt hij waarschijnlijk snel weer een nieuwe knie. Maar zijn werk heeft hem af laten keuren en gaan hem in een 2e spoor plaatsen. Nu zeggen ze dat je dan niet meer terug mag komen naar zijn oude baan. Klopt dat? Of als zijn nieuwe knie geplaatst is moeten ze hem weer terug nemen?
Dank voor uw advies.

07-11-2022 Vraag van Carla

Waarschijnlijk heeft hij onlangs een arbeidsdeskundig onderzoek gehad en daarin staat of 1e spoor (terugkeer naar eigen werk) is afgesloten of door moet blijven gaan. Gezien de Wet Verbetering Poortwachter is de werkgever wel verplicht om 2e spoor tijdig in te zetten aangezien er altijd een risico is dat uw man niet kan terugkeren. Kijk het Arbeidsdeskundig rapport even na wat er gezegd wordt over 1e spoor. Vervolgens kan uw man dit altijd aangeven bij het UWV of een deskundigenoordeel aanvragen.

07-11-2022 Antwoord door Richard

Vond je dit antwoord nuttig?

Zolang er geen ontslag is verleend, ook na 2 jaar ziekte, is er bij verbetering van de belastbaarheid, recht op terugkeer in de bedongen arbeid. Dat is het werk dat uw man deed voordat hij zich ziek meldde. Dus, neen, niet meer terug is te kort door de bocht. Het moet wel zo zijn dat uw man de belasting in het werk duurzaam aankan. Daarover kan verschil in visie bestaan. Het verlies van het werk laat soms personen tegen beter weten in weer terug keren in het eigen werk waarna later weer klachten door optreden met alle gevolgen van dien. Is het medisch verantwoord dan kan uw man terug. Is dat niet het geval dan zal de bedrijfsarts dit blokkeren. Uw man moet dan naar het UWV om middels een deskundigenoordeel dit te laten toetsen.
Ook als in het arbeidsdeskundig onderzoek wordt vastgesteld dat het nu niet mogelijk is en spoor 2 is geïndiceerd blijft het recht op terugkeer in het eigen werk bij verbetering van de belastbaarheid bestaan mits medisch verantwoord.
Gr.
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige Intermit BV

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40