Vraag

Mag ik een keuring van de bedrijfsarts weigeren?

Beste adviseur, mijn man is al vaker ziek geweest wegens rugklachten en sinds afgelopen november een halve nieuwe knie gekregen. Nu wil de bedrijfsarts hem keuren want ze zegt dat hij t werk niet aan kan. Zijn werk zit daar ook op te spinssen, want in 2013 is mijn mans filiaal opgedoekt en hij moest er ook uit. Maar hij zat in de OR dus zodoende mocht hij blijven (ook al zeggen ze van niet ). Dus hij is volgens ons een last hij had bij zijn oude baan op woensdag rustiger werk om bij te komen, hij is verwarmings monteur. Ze wisten dus dat hij klachten had , en ook dat hij eens een nieuwe knie zou krijgen. Maar nu hij nog geen jaar in de ziektewet zit willen ze dat de bedrijfsarts hem gaat keuren. Waarom hij doet nu tijdelijk kantoor werk voor drie dagen. Hij wil gewoon zijn eigen werk weer proberen. Maar de bedrijfsarts wil dat niet, hij heeft t niet eens mogen proberen. Ze zegt dat hij dat niet aan kan. Mag hij dit nu weigeren?

07-11-2022 Vraag van Onny

Beste Onny,
Een moeilijke situatie voor jullie. Echter wanneer er twijfel is of iemand zijn werk nog kan doen, is een onderzoek naar de arbeidsmogelijkheden en de geschiktheid voor het eigen werk een normale maar ook een noodzakelijke actie. Weigeren betekent dat je man niet meewerkt aan de re-integratie inspanningsverplichtingen. De wet verbetering poortwachter beschrijft de rechten en plichten gedurende 104 weken van het verzuim. In deze periode wordt verwacht dat getracht wordt om een goed re-integratieresultaat te bewerkstelligen. Dat is werken met een loon van minimaal 65% van het oude loon. Verbetert de gezondheidssituatie dan wordt verwacht dat beoordeeld wordt of het eigen werk weer mogelijk is. Is je man 1 jaar of langer ziek dan wordt sowieso verwacht dat verder gekeken wordt dan het eigen werk. Wordt dit niet gedaan als het wel nodig is dan wordt een loonsanctie opgelegd door het UWV. Het is dus zowel voor jouw man als de werkgever niet vrijblijvend. Vordert het herstel dan is het eigen werk misschien weer mogelijk. Je man heeft het recht op terugkeer in het eigen werk. De vraag is of het eigen werk gelet de belasting en het medisch verhaal dat je schildert wel duurzaam passend is voor je man. De bedrijfsarts heeft een zorgplicht en moet er voor waken dat je man niet gaat werken tot schade van zijn gezondheid. Zijn jullie het daar niet mee eens, dan kunnen jullie een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. De kosten bedragen € 100,00.
Sterkte en succes!
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige Intermit BV

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40