Vraag

Omscholing op kosten van UWV via herbeoordeling

Sinds 5 jaar heb ik hele erge RSI klachten. Ik heb 2,5 jaar geleden in de ziektewet gezeten hierdoor. Ik ben er ook sinds een aantal jaar achter gekomen dat ik een aangeboren scoliose heb waardoor ik veel pijn heb. Na de ziektewet kwam ik niet in aanmerking voor WIA. Toen wist ik nog niet dat ik scoliose had. Nu weer na 2,5 jaar aan het werk te zijn als administratief medewerker, heb ik dag in dag uit ontzettend veel pijn. Ik ben voor 20% (1 dag in de week) ziekgemeld bij mijn werkgever (niet dezelfde van tijdens de ziektewet). Ondanks de vele hulpmiddelen op mijn werk (verschillende muis types, werkplekonderzoek, aanvraag aangepaste stoel) heb ik heel veel pijn. Ik zit er serieus aan te denken om me om te laten omscholen (bijvoorbeeld voor schoonheidspecialiste) omdat ik mijn toekomst niet zie zitten met een administratieve baan waarbij ik zoveel pijn heb vanwege de RSI. Kan ik aanspraak maken op een vergoeding via het UWV ondanks dat ik afgewezen was voor de WIA? Moet ik misschien een herbeoordeling aanvragen?
Hartelijk dank voor uw advies.
Anna

07-11-2022 Vraag van Anna

Allereerst heel vervelend voor je. Ik kan niet goed uit je verhaal opmaken welke klachten de dagelijkse pijn veroorzaken. Ik neem aan dat je hierover met de bedrijfsarts hebt gesproken. Je bent nu partieel ziek, 20%, waardoor de wachttijd voor de WIA loopt. Jouw verhaal lezende is mijn eerste gedachte om een arbeidsdeskundige te laten onderzoeken of je werk nog passend is. Is dat niet het geval en zijn er geen andere mogelijkheden bij je werkgever dan is een traject begeleiding naar ander passend werk bij een andere werkgever (spoor 2) aangewezen. Je werkgever moet dit betalen. In dit traject kan beoordeeld worden of omscholing noodzakelijk is. UWV betaalt niets zolang er sprake is van een werkgever. Je werkgever is samen met jou verantwoordelijk voor de re-integratie inspanningen.
Een herbeoordeling in het kader van de WIA is mogelijk als de klachten tengevolge van de RSI zijn toegenomen. Deze kun je meteen aanvragen.
Een herbeoordeling ivm de klachten tengevolge van de scoliose is niet mogelijk. Voor deze klachten geldt een wachttijd van 104 weken.
De keuze voor schoonheidsspecialiste lijkt mij niet zo passend. Enerzijds vanwege de RSI door het beroep op fijne motoriek van de handen en de duur aaneen dat handen/vingers/armen en schouders belast worden in combinatie met de werkhouding. Anderzijds ook niet vanwege de scoliose gelet op de houdingen waarin je dan werkt namelijk statische belasting en voorovergebogen houding.
De vraag die beantwoordt moet worden is waardoor wordt de toename van de rsi klachten veroorzaakt. Wordt je overbelast, is het drukker geworden, is de werkwijze veranderd, doe je andere taken, is er spanning op het werk? Dit kunnen factoren zijn waardoor je nu meer klachten hebt die mogelijk opgelost kunnen worden.
Werk je op dit moment met spraakgestuurde software? Dan hoef je namelijk veel minder de muis en het toetsenbord te gebruiken en kun je meer van houding wisselen terwijl je zit. Wellicht is dat te overwegen.
Je hebt nu een baan. Een andere passende baan vindt je niet zomaar. Met pijn werken is zeker niet de bedoeling. Een analyse van wat er nu niet goed gaat in je huidige werk is belangrijk voordat je dit werk op geeft.
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige bij Intermit

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40