Vraag

Starten eigen bedrijf tijdens re-integratie na burn-out

Ik ben inmiddels een half jaar ziek door een burn-out. Ik werk al meer dan 20 jaar bij dit bedrijf en het laatste jaar zijn mijn werkzaamheden aangepast ivm de crisis. Dit aangepaste werk past niet bij mij, althans niet in de mate waarin ik het nu moet doen. Ik ben inmiddels over de helft van mijn uren weer aan het werk. Ik ben echter bang dat ik er op het werk weinig zal veranderen. Nu ben ik in contact gekomen met iemand die een eigen bedrijf wil starten en dit graag met mij wil doen. Dat werk komt veel meer in de richting van wat ik graag doe. Ik vrees nu echter dat mijn re-integratie naar mijn eigen werk het starten met het eigen bedrijf in de weg zit. Ik heb niet voldoende energie om het in beide dingen te stoppen. Heeft iemand advies wat ik in deze situatie zou kan doen?
Marieke

07-11-2022 Vraag van Marieke

Een spoor 2 traject is niet vrijblijvend. Aanvullend geldt dat er een inspanningsverplichting van toepassing is. De werknemer dient zich in te spannen om, mits medisch mogelijk, te re-integreren in het eigen werk dat deze verrichtte voorafgaand aan de datum van ziekmelding. Kun je dit niet meer volledig doen dan is de vraag of je toestemming krijgt van je (betalende) werkgever om je tijd en energie te mogen steken in een traject naar zelfstandig ondernemerschap. UWV beschouwd dit overigens niet snel als een adequaat traject omdat het inkomen hierbij niet gegarandeerd is. UWV verwacht dat je de route volgt waarbij het inkomensverlies geminimaliseerd wordt. Als je geen beroep doet op een uitkering van het UWV mag je doen wat je hart je in geeft en ben je niet gehouden aan de inspanningsverplichtingen. Gedurende de 104 weken wachttijd met loondoorbetaling heb je deze wel.
Is er geen medische urenbeperking dan heb je een inspanningsverplichting voor alle uren die je kunt werken.
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40