Vraag

Word ik gekort op de ww-uitkering als ik een praktijkje wil opstarten?

Ik krijg binnenkort ontslag en een WW-uitkering voor 22 uur. Mijn werkgever gaat het via het UWV aanvragen.
Ik ben al een tijd bezig met een opleiding en doe gratis behandelingen voor dieren en mensen om ervaring op te doen, voornamelijk in de avonduren. Op termijn wil ik een eigen praktijkje oprichten wat ik naast mijn toekomstige werk wil aanhouden. Veel geld verdienen hiermee is niet mijn uitgangspunt, ik vind het leuk om te doen en wil graag dieren (en mensen) helpen. Ook ben ik begonnen om een website te maken.
Bij het UWV krijg ik als antwoord dat er op het moment dat ik uitkering aanvraag gekeken wordt naar de 26 weken hiervoor, hoeveel uren ik besteed heb in/aan mijn praktijk. Of ik daarmee geld verdiend heb of niet maakt in dit geval niet uit. Voor het gemiddelde aantal uren zou ik mogelijk "vrijstelling" krijgen en zolang ik daar niet boven kom niet gekort worden. Een eigen bedrijf opstarten mbv het UWV is voor mij geen optie omdat het puur voor erbij is.

Wat onduidelijk voor mij is wat allemaal meetelt, zijn dat ook de uren van de opleiding en de gesprekken die ik heb gehad met mensen die al eenzelfde praktijk hebben? Is het voldoende dat ik mijn agenda kan overhandigen met de data en uren en hoe controleren ze dat?
Ik zou het namelijk jammer vinden dat ik of gekort wordt op de uitkering, of erger nog moet stoppen met opleiding en ervaring opdoen zolang ik geen ander werk heb.

07-11-2022 Vraag van Mineke

Hallo Mieneke,
voor het UWV gaat tellen wat je aan "bedrijfsuren" hebt gemaakt. je kunt pas praten van een bedrijf(je) als je geregistreerd staat bij KVK. Wat je nu doet is, voor zover ik kan beoordelen niet meer dan een hobby. dat je daarvoor een opleiding volgt en mensen helpt om ervaring op te doen, dat telt. m.i. niet voor een bedrijf.
als jij een arbeidscontract hebt gehad voor 22 uur en op basis daarvan ook een WW uitkering krijgt, dan moet je voor die 22 uur beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. wat je daarnaast doet moet je buiten beschouwing laten.
je moet dan ook voor die 22 uur wel aan je sollicitatieverplichtingen voldoen en als je een oproep krijgt, dan moet je direct beschikbaar zijn. De uren die je met je passie bezig bent, moeten daar buiten liggen. Als je aangeeft hoeveel uur je met je passie bezig bent geweest. je kunt daar een lijstje van opmaken, maar je moet met nadruk aangeven dat je het in je vrije tijd als passie doet, wat los van je werk staat.
Het UWV kan niets controleren. zelfs als je in je agenda een afspraak hebt staan, dan is nog niet gezegd of je daar zo lang bent geweest en of je er ook bent geweest. Hetgeen ik je hier vertel, is mijn mening. een afzonderlijke uwv coach kan daar wel eens anders over denken, maar niet iedere uwv coach is gelijk.
ik hoop dat je hier iets aan hebt.

07-11-2022 Antwoord door H

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40