Vraag

Twee jaar ziek. Ongepland zwanger tijdens re-integratietraject. Kan ik ontslagen worden?

Ik loop bijna 2 jaar in de ziektewet en in een re-integratietraject, waarbij ik 16 uur werk. Nu ben ik ongepland zwanger geraakt en ben bang dat ik nu ontslagen wordt. Ze gaan vast zeggen dat ik dit bewust heb gedaan. Ze zitten mij namelijk al 2 jaar dwars. Er is mij al gezegd dat ik eind januari voor het laatst ben. Ik heb er bijna 11 jaar gewerkt. Moet nog een keuring en gesprek krijgen bij UWV over WiA.
Wat zijn mijn rechten?
Hartelijk dank voor uw advies,
Felice

07-11-2022 Vraag van Felice

Beste Felice,
Ik ga er van uit dat je nu nog een bevallingsverlof hebt. Ook zonder zwangerschap eindigt de ontslagbescherming na 2 jaar ziekte. Dan moet UWV wel het verzuimdossier akkoord vinden, de WIA aanvraag in behandeling nemen en UWV Werkbedrijf daarna een ontslagvergunning verlenen.
Als je je eigen werk nog niet volledig kunt doen, ben je nog steeds ziek en loopt de wachttijd voor de WIA door. Na 104 weken ziekte hoeft je werkgever je alleen het loon te betalen waar je voor werkt. Als dit 16 uur is en je contract is 32 uur bijvoorbeeld, dan hoeven ze je alleen die 16 uur te betalen. In dat geval is het voor jou van belang dat de WIA aanvraag wordt gedaan. De WIA is een inkomensverzekering.
Je rechten zijn dat je bij ziekte 104 weken lang een ontslagbescherming hebt, in die 104 weken recht hebt op loondoorbetaling cf de CAO of wat je hebt afgesproken (mag wettelijk 70% zijn) en dat je werkgever ook een re-integratie inspanningsverplichting heeft. Als je vindt dat de werkgever zijn verplichtingen niet nakomt kun je een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen om dit te laten toetsen. Dit kost € 100,00. Als je in het kader van de re-integratie erg lang 16 uur hebt gewerkt dan is het mogelijk dat je daar rechten aan kunt ontlenen. Dit is afhankelijk van de situatie.
Sterkte!
Brigitte Gerringa, gerectificeerd registerarbeidsdeskundige

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40