Vraag

Langdurig ziek, binnen 2 jaar. Moet ik WIA aanvragen?

Nu afspraak gemaakt om 8 weken volledig 100% of meer te werken zodat ik beter gemeld kan worden in de 9de week. Toevallig nu WIA aanvraag brief ontvangen deze moet voor 15-12-2013 aangevraagd zijn. Nu is het zo dat mijn 8ste week van 100% werken eindigt op 8-12-2013. Dus dan word ik 100% beter gemeld. Moet ik dan een WIA aanvragen of niet doen aangezien ik dan weer beter gemeld word?

Ook nog de vraag als ik dit heb gewerkt heeft mijn werkgever het nog over keuringen etc betreffende als ik wel duurzaam ben maar als ik mijn werk toch kan doen ben ik toch duurzaam? Vooral na het hele opbouwtraject en na 2 maanden volledig gewerkt te hebben.

07-11-2022 Vraag van Kelly

Beste Kelly,
De werkgever wil duidelijkheid of jouw belastbaarheid duurzaam is en je de belasting in je werk duurzaam aan kunt. Een korte volledige hervatting in het werk vlak voor de WIA-datum wil niet zeggen dat je het ook langdurig kunt. Dit is ook afhankelijk van wat er aan de hand is. Als je bijvoorbeeld reuma hebt dan weet je dat dit niet meestal over is en weer terug komt en erger wordt in de loop der tijd. Of je de WIA aanvraag doet is ook daarvan afhankelijk. Welk risico loop jij zelf en verwacht je dat er nog veranderingen komen in je gezondheid, je werk of het bedrijf. De WIA keuring kun je ook gebruiken om je verzekerde loon voor de WIA te borgen en wellicht subsidiemogelijkheden voor een nieuwe werkgever veilig te stellen.
Als je weer werkt zal de WIA niet tot uitkering komen. De termijn van 8 weken is op zich wel lang genoeg om inzicht te krijgen of je het kunt. Je zit net 1 week voor het insturen van de aanvraag. De einde wachttijd datum, dit is de datum 104 weken ziekte en de mogelijke ingangsdatum van een WIA-uitkering, ligt dan nog zo'n 2 tot 3 maanden verder. Dan zou je dus op dat moment al enkele maanden aan het werk zijn. UWV wijst de WIA dan meteen af en je kunt de WIA aanvraag ook nog intrekken. Je moet wel alles doen in je werk, dus alle uren, alle taken en niet ontzien worden of vrije dagen opnemen om het vol te kunnen houden.
En als je inderdaad alles doet en dit al 2 maanden, is een herstelmelding zeker aan de orde. Je deels ziek laten om de wachttijd voor de WIA te doorlopen wordt niet door het UWV geaccepteerd en kan zelf tot een loonsanctie voor de werkgever leiden.
Brigitte Gerringa, gecertificeerd registerarbeidsdeskundige

07-11-2022 Antwoord door Brigitte

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40