Vraag

Loon na re-integratietraject omlaag

Ik ben nu in de 13e maand van mijn ziekte en re-integreer. Ik werk nu 72% en met ingang van 18 november 2013 80%. In januari 2014 werk ik weer de volledige 100% Mijn werkgever wil mij met ingang van deze maand echter maar 70% van mijn salaris betalen. Mag dat?

07-11-2022 Vraag van Joke

Beste Joke,
Het is voor een gedeelte afhankelijk van jouw CAO en uit de vraag is niet te herleiden of jouw werkgever cao plichtig is en welke cao dit dan zou zijn. De wetgever heeft bepaald dat de werkgever na 1 jaar ziekte niet meer verplicht is het volle loon uit te betalen. Je valt dan terug op 70%.
De volgende stap is nu: re-integreer je in jouw eigen werk of in aangepast werk?
Als je in jouw eigen werk re-integreert dan is de werkgever verplicht de loonwaarde, naar rato van de tijd die je werkt, uit te betalen. Hervat je in aangepast of ander werk, dan is het afhankelijk van de loonwaarde die aan dat werk wordt toegekend en natuurlijk weer naar rato dat je werkt. Als de loonwaarde minder is dan 70% van jouw oude loon, dan wordt het tot de 104 weken van jouw ziekteverzuim aangevuld tot 70%. Als je na de 104 weken minder dan 35% loonverlies hebt dan wordt je daar naar uitbetaald. Bij meer dan 35% loonverlies moet er een WIA aanvraag gedaan worden.
Mocht je er nog vragen over hebben dan kun je mij rechtstreeks bereiken
e-mail: gwicherts@werkadvies.com
Tel: 06-14541538
Succes!
Gerpiet Wicherts, WerkAdvies BV

07-11-2022 Antwoord door Gerpiet

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Joke,

Veelal staat in de CAO beschreven wat gebruikelijk is. Echter als je al zoveel uren werkt dan is de standaardregeling: alleen 70% over de uren die je nog NIET kunt werken, over de andere uren het gewone salaris. Tenzij je maar tijdelijk aangepaste taken doet die geen loonwaarde kennen (maw: klusjes doet, zoals bijvoorbeeld wat boodschappen doet voor de zaak, vegen, opruimen).
In een CAO of personeelshandboek moet eea beschreven zijn anders geldt de wet.

Met vriendelijke groet,

Petra Aarts
(e)Petra@aenparbo.nl
(w) www.aenparbo.nl
(t)0162-314561
(f)0162-315369

07-11-2022 Antwoord door Petra

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40