Vraag

Vanuit tweede spoor reintegratietraject ZZP-er worden

Over 4 maanden ben ik 2 jaar ziek. Ik zit in een tweede spoor re-integratietraject en ben aan het solliciteren. Wanneer ik een tijdelijke opdracht voor een ZZPer zie dan zou ik wel bereid zijn om daarvoor ZZPer te gaan worden. Mijn vraag is echter of dit verstandig is omdat ik nu nog een werkgever heb. Ik heb daarom een aantal vragen.
•Ik heb nu een contract voor 40 uur en wat als ik een opdracht zie voor 18 uur die interessant is, zou ik dan mijn contract voor 18 uur moeten opzeggen en dan parttime ZZPer worden? of is het beter om via een ZZP tussenbureau een tijdelijk arbeidscontract te tekenen (zolang ik nog geen WIA of WW heb)?
• Wanneer ik parttime ZZPer wordt, verlies ik dan mijn recht voor dat deel op een WIA keuring? En van welk salaris wordt uitgegaan bij de WIA beoordeling.
• Vanuit de WW zijn er regelingen om het starten van een eigen bedrijf te starten. Zijn die er ook als je nog ziek ben maar geen ziektewet via het UWV of WIA uitkering hebt maar wel een werkgever.
• Wanneer ik bij een opdrachtgever via een tussenbureau heb gewerkt en daarna bij dezelfde opdrachtgever maar dan als ZZPer. Mag dat vanuit de belastingdienst regels?

07-11-2022 Vraag van Carola

Dag Carola,
Als jij ZZP-er wilt worden, is de eerste vraag die jij voor jezelf moet beantwoorden: ben ik ondernemend en zie ik mezelf zelfstandig werken? In mijn optiek is een ZZP-er iemand die het leuk vindt om voor wisselende opdrachtgevers te werken aan verschillende taken en het leuk vindt om zelfstandig opdrachten binnen te halen. Ook moet je tegen onzekerheid kunnen, want je hebt als ZZP-er geen vaste inkomsten omdat je niet weet wanneer je een opdracht krijgt. Je moet dus zelfverzekerd zijn en erop vertrouwen dat dit jouw manier van werken is. Wil en kun je dat? Praat met ZZP-ers uit jouw omgeving. Vraag hen om advies en tips. Vraag familie/vrienden/collega's of zij jou zien werken als ZZP-er.
Wanneer jij ervan overtuigd bent dat ZZP jouw werkvorm is, kun je je verder oriënteren op de manier waarop. Woon je in de buurt van Veghel? Dan wil ik graag met jou verder spreken over jouw mogelijkheden en kansen als ZZP-er.

mw. Erny Bannink
DIM voor werkadvies Veghel

07-11-2022 Antwoord door Erny

Vond je dit antwoord nuttig?

Je zit al in een tweede spoor traject. Wat is het advies van deze coach. De tweede vraag die je je moet stellen is inderdaad, kan ik wel de onzekerheid aan en kan ik acquireren. Ook is de aard van je ziekte mij niet bekend. Is de kans dat je in de WIA komt, groot of klein. Is het een blijvende handicap? allemaal vragen die beantwoord moeten worden om tot een redelijk advies te kunnen komen. Wij zitten in Amsterdam je kunt me bereiken op 06 26946198 met vriendelijke groet,
Ton Vermin
www.sollicitatielab.nl

07-11-2022 Antwoord door Ton

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40