Vraag

Kan ik reintegreren in een andere baan na burn-out zonder lichamelijke klachten?

Ik zit thuis met een burn-out, heb 3 maanden geleden hulp gevraagd en er kan nu een traject gestart worden om me weer op weg te helpen. Nu heb ik dat nodig maar ik besef ondertussen ook dat ik niet terug kan naar mijn huidige baan waarbij ik onregelmatige diensten moet doen en als mijn ouderschapsverlof afloopt 28 uur moet werken. Ik ben niet voor niets in een burn-out terecht gekomen. Het ging, na een half jaar mijn ritme een paar keer te hebben moeten vinden in dit nieuwe leven met een kind, eindelijk goed, had het in de vingers voor 3 weken toen ik weer onregelmatig moest gaan werken (nachten, avonden, weekenden). Nu ben ik rond die tijd ook ziek geworden, mijn schildklier werkte te traag maar dat wist ik toen nog niet en ben maar doorgegaan. Toen het 4 maanden later werd ontdekt, ben ik ingestort, ik kon niet meer en heb moeite om de boel weer op te pakken. Nu na 3 maanden gaat het wel beter, de rust heeft me goed gedaan, ook een aantal sessies met een psycholoog gehad en daarnaast ook altijd voor mijn kind blijven zorgen dus ook wel bezig gebleven. Ondertussen weet ik ook dat ik niet terug kan naar mijn oude baan, regelmaat met maximaal 24 uur zie ik zitten maar ze hebben geen begrip voor de situatie, er valt niet met ze te praten, er is ook al gezegd dat ze voor mij geen uitzondering kunnen maken wat betreft de diensten en 24 uur werken. Nu loop ik er tegen aan dat het bedrijf waar ik het traject kan gaan starten al aangeeft dat reintegreren in een andere baan niet eenvoudig zal worden, alleen als je lichamelijke klachten hebt, gaat het UWV spoor 2 starten en dat is bij mij niet het geval. Zij bemiddelen zelf niet in reintegratie in een andere baan. Ik ga weer terug naar de arboarts om te kijken of hij iets kan betekenen maar kunnen jullie me ondertussen vertellen welke mogelijkheden er voor mij zijn om nu te kiezen voor de omstandigheden waarbij ik de boel draaiende kan houden en niet na een tijdje weer instort.

07-11-2022 Vraag van Natasja

Hallo Natasja,
Er zijn 3 invalshoeken.
1- puur fysiek. Neem voldoende rust bij een burnout, ga na wat je zoveel energie gekost heft en probeer dit te vermijden in je volgende baan. Wat betreft je vertraagde schildklier: wellicht zijn er medicijnen voor.
2- sterke veranderingen. Als je een kind krijgt, verandert er veel in je leven. Het heeft minimaal een aantal maanden nodig om samen een nieuw evenwicht te vinden.
3- wat is de verborgen boodschap achter een vertraagde schildklier en achter een burnout?

Nou ben ik geen arts en dus niet bevoegd om een uitspraak te doen of jouw klachten al dan niet helemaal zullen verdwijnen.

Wellicht is het handiger om met alle 3 de invalshoeken naar een evenwicht te groeien, waarbij jij een prettig evenwicht hebt met jezelf, je kind, je baan en je eventuele klachten, waarbij het goed mogelijk is dat deze verdwenen zijn of zeer klein zijn.

De uitspraak dat reintegreren zeer moeilijk wordt, vind ik veel te kort door de bocht. Of bedoelen ze ermee dat ze geen zin hebben in gedoe?

Ik adviseer je om een coach te zoeken die met jou en je arts kan werken aan alle 3 de onderwerpen. Dat garandeert duurzaamheid op de lange termijn, zodat het geen snelle fix is.

Van harte succes gewenst,

Bodo Agterhof
www.loopbaanregisseur.nl

07-11-2022 Antwoord door Bodo

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste re-integratiebureau

Wij vergelijken het aanbod voor re-integratie in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende re-integratietraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Re-integratie traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40