Vraag

Loopt mijn ww-uitkering gevaar als ik niet gebruik ga maken van het aanbod van outplacement?

Ik kom uit het onderwijs (administratie) en heb mijn ontslag gekregen. Nu heb ik een ww uitkering aangevraagd en ook toegezegt gekregen maar nu heeft mijn werkgever mij een outplacementtraject aangeboden (zijn ze verplicht). Maar wat nu mijn bezwaar is, dat ik de leeftijd van 63 jaar heb en dan kan ik wel zo'n traject ingaan maar kans op een baan is in deze tijd nihil. Ik vind het zonde van het geld en het levert uiteindelijk geen baan op voor 18 uur per week, voor nog ongeveer twee jaar. Mijn vraag is in deze kan ik het aanbod weigeren zonder het gevaar te lopen dat ik gekort wordt op mijn uitkering?
Met vriendelijke groet,
Floor

07-11-2022 Vraag van Floor

Beste Floor, wat een treurig verhaal, om op je 63e ontslag te krijgen!!
Je werkgever is dit inderdaad verplicht en jij hebt de verplichting om actief naar ander werk te zoeken en daarbij de regels van het UWV te volgen. (Als ik me niet vergis momenteel 4 sollicitaties per 4 weken). Een outplacementtraject kan je helpen die verplichting na te komen. Je werkgever is, als zg. "Eigen Risico Drager voor de WW" degene die dient te controleren of jij je verplichtingen nakomt en je werkgever is degene die het UWV kan/mag informeren wanneer je dat niet of onvoldoende doet. Het UWV beslist over het al dan niet opleggen van zo'n "sanctie", een korting.
De werkgevers zal van het outplacementbureau verwachten dat zij je helpen om aan de UWV verplichtingen te voldoen. Een outplacementtraject kan je ook helpen om op z'n minst te onderzoeken wat je met die "vrijgekomen" 18 uren wilt doen en wat haalbaar is. Wat wil je uit die uren halen? Gaan ze dienen om contacten met anderen te onderhouden? Om in een team te werken? Om iets buiten de deur te doen? Of juist om van je hobby je werk te maken, of om vanuit je eigen huis iets te ondernemen? Wil je in jouw regio ander administratief werk doen of ben je ook goed in heel andere taken? Of wil je vrijwilligerswerk gaan doen en zo ja waar dan en wat dan? De meeste callcentra worden momenteel door 60 + ers bemenst, (da's betaald maar zodanig laag dat het vrijwilligerswerk lijkt), vakbonden hebben behoefte aan goede mensen, maar ook tafeltje dekje, de kindertelefoon, voedselbanken, etc etc, werk genoeg. Zet het bureau in om je te helpen jouw wensen in kaart te brengen en ze te realiseren. Tijd om achter de geraniums te zitten is er later nog volop.

07-11-2022 Antwoord door Cissy

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Floor, Ik snap je gevoel. Het verlies en de verandering is altijd moeilijk. Een outplacement traject kan je helpen bij het verwerken van het feit dat je je baan bent verloren. Maar daarnaast ook helpen om je weer de kansen te laten zien. Ik zie zelf dat er nog veel 60+ers succesvol aan het werk komen. Juist het feit dat je parttime werk zoekt, maakt je kansen groter. Een outplacement traject helpt je om een nieuwe focus te maken waar je graag zou willen werken, waar je goed in bent en om dit te vertalen naar kansen op de arbeidsmarkt. Mijn ervaring is dat de mensen die kiezen om zich te laten begeleiden, binnen 6 maanden succesvol naar ander werk kunnen doorstromen. Geloof uiteindelijk in je eigen kracht en toegevoegde waarde. Probeer jouw jarenlange ervaring, waar je veel plezier uit hebt gehaald nog een keer te verzilveren! Wie weet blijf je wel doorwerken na je AOW!
Ik wens je heel veel succes toe!

07-11-2022 Antwoord door Dineke

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Floor,
Het idee dat 50 plussers volstrekt kansloos zijn op de arbeidsmarkt is echt een misvatting. Mensen met veel ervaring en expertise zijn wel degelijk gewild, juist omdat ze snel en makkelijk inzetbaar zijn. Wij merken dat zowel in onze arbeidsbemiddeling als in outplacement activiteiten.
Hans Visser
50+ Carrière


07-11-2022 Antwoord door Fried

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste outplacementbureau

Wij vergelijken het outplacement aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Outplacement traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40