Vraag

Hoe verder te gaan als je werk je ziek maakt en outplacement in gang wordt gezet?

Na 16 maanden van re-integreren, werk ik nu 11 maanden. Echter mijn werksituatie zorgt ervoor dat ik regelmatig ziek wordt en daardoor niet opknap/herstel. Aangezien mijn werksituatie niet verandert, is mij een outplacementtraject aangeboden. Ik vraag mij af of het verstandig is te blijven werken. Wat zijn mijn rechten en plichten?

07-11-2022 Vraag van Maarten

Goedemiddag Maarten,
De afspraken die je omtrent wel/niet doorwerken maakt, worden bepaald tussen jouw werkgever en jou. De werkgever heeft de vrijheid en het recht om van je te vragen om door te werken en enkel vrij te nemen voor sollicitatie- en netwerkgesprekken en/of gesprekken met je outplacementadviseur. Ik ken echter ook situaties waarin de werkgever het niet verstandig of houdbaar vindt en de medewerker op non-actief zet, dus naar huis laat gaan met behoud van inkomen. Da's meestal voor een vooraf afgesproken bepaalde tijd. Die afspraak wordt dan ook schriftelijk vastgelegd. Zo'n keuze voor non-actief wordt vaak gekoppeld aan een afspraak over de termijn van begeleiding en ook aan de duur van de rest van het dienstverband. O.t.w. er wordt afgesproken wanneer je vertrekt, wanneer het dienstverband eindigt. Die datum staat op zich los van de duur van de begeleding. Er wordt dan ook afgesproken hoe je vertrekt, of jij zelf ontslag neemt of 'met wederzijds goedvinden' wordt ontslagen. Door ontslag met wederzijds goedvinden hou jij je rechten op WW, wanneer je zelf ontslag neemt verlies je die (da's niet handig, dus!!). Dit geheel aan afspraken wordt dan vastgelegd in een zogenaamde "beeindigingsovereenkomst". Jij kunt en mag over jouw belang in gesprek gaan met je werkgever, dus aangeven dat je graag op non-actief wilt worden gesteld en waarom. Wees dan tevens voorbereid op die andere gespreksonderwerpen en onderhandel over een datum van ontslag die jou tijd en ruimte geeft om ander werk te veroveren. Afhankelijk van de duur van je dienstverband kun je vragen om 3, 6, 9 of 12 maanden. Hoe korter het dienstverband hoe korter de termijn die je werkgever je zal willen gunnen, voordat het ontslag volgt. Dat doorlopen van salaris zonder tegenprestatie vervangt dan ook (een deel van ) de eventuele vergoeding waar je bij vertrek recht op hebt. Ook dat is onderhandelbaar. Lees sites als 'gouden handdruk' en de site van de vakbond, ter voorbereiding.
Succes, Cissy Ploegmakers, loopbaanadviseur

07-11-2022 Antwoord door Cissy

Vond je dit antwoord nuttig?

Dag Maarten, situaties als de jouw stellen mensen vaak voor een dilemma. Als je (door de bedrijfsarts erkend) ziek bent, geniet je ontslagbescherming. Echter, je wordt beter en gaat weer aan het werk. Dat werk maakt je opnieuw ziek, enz. Een vicieuze cirkel. Het alternatief is een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst regel je met je werkgever wanneer en onder welke condities je vertrekt, met behoud van recht op WW. Dat voorkomt de gang naar de kantonrechter. Daar zit dus sowieso ontslag aan vast. Als je hiervoor kiest, laat dan de onderhandelingen met je werkgever voeren door een arbeidsjurist. Dat kost geld, maar een goede jurist verdient dat voor je terug. Beding altijd een outplacement: daarmee wordt de kans op het vinden van nieuw, passend werk een stuk groter. Er zijn verschillende voorbeeldteksten van vaststellingsovereenkomsten op het internet te vinden. Ik kan je er ook één toesturen. Stuur even een mailtje naar hvangerner@jpzwolle.nl en ik stuur een voorbeeld per kerende mail. Succes!
Henk van Gerner
Joosten & Partners Loopbaandiensten

07-11-2022 Antwoord door Dinand

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste outplacementbureau

Wij vergelijken het outplacement aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Outplacement traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40