Vraag

Kan ik outplacemant weigeren? Ik moet het zelf betalen van mijn ontslagvergoeding!

Ik word ontslagen, mijn werkgever wil dat ik een keuze moet maken uit beëindiging met wederzijds goed vinden, of outplacementbegeleiding (moet ik zelf betalen). Kan ik het weigeren krijg ik geen problemen met ww?
Alvast bedankt

07-11-2022 Vraag van sander

Hallo Sander,
De keuze die je krijgt voorgelegd is een beetje een vreemde. Meer gebruikelijk is een vaststellingsovereenkomst (ontslag met wederzijds goedvinden waarbij je WW uitkering min of meer geborgd is) in combinatie met een ontslagvergoeding. Hierbij is het niet raar dat een deel van die ontslagvergoeding wordt aangewend voor outplacement. Hoe hoog die ontslagvergoeding is en hoeveel er beschikbaar is voor dekking outplacementkosten, is afhankelijk van je leeftijd, je salaris, de duur van je dienstverband, de aanleiding van je ontslag en de bedrijfseconomische positie van je werkgever.
Maar om op je oorspronkelijke vraag terug te komen: op dit moment is het nog zo dat je outplacementbegeleiding gewoon kunt weigeren zonder in de problemen te komen met de WW. Er is wetgeving in voorbereiding waarin dit anders gaat worden.
Hartelijke groet
Peter van de Bunt

07-11-2022 Antwoord door Peter

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Sander,
Als er sprake is van ontslag; ik begrijp uit jouw vraag dat de werkgever de wens heeft jou te ontslaan en jij hebt niet de wens om te vertrekken. Dan zal de werkgever een reden moeten hebben om eenzijdig afscheid te nemen!
Als ik jouw vraag lees, dan zie jij geen reden om ontslag te nemen!
Nu heeft de werkgever 2 mogelijkheden:
1. Hij kan naar het UWV gaan en een ontslagvergunning aanvragen! Als deze toegekend wordt (dan moet er echt een zwaarwegende reden zijn!), dan krijg je in de regel geen vergoeding meer van de werkgever. Een dergelijke procedure duurt lang en je kunt er ook nog tegen in beroep gaan. Ergo: een kostbare en lastige weg.
Route 2 is de weg die jouw werkgever aan je voorstelt: Geld geven en vertrekken.
Een dergelijke regeling moet juridisch goed in elkaar zitten, want anders moet je eerst het geld dat je gekregen hebt opmaken, voordat je WW krijgt. Daarbij kun je een sanctie krijgen om dat je zelf schuld hebt aan het ontslag (je hebt immers "vrijwillig" ontslag genomen) zonder dat je vervangend werk hebt.
Een dergelijke ontslagvergoeding wordt aan de hand van een formule berekend en daarnaast is het ook een beetje afhankelijk van de onderhandeling.
Mocht je meer vragen hebben stuur gerust een mailtje of bel even.
Vriendelijk groetend,
Gerpiet Wicherts
WerkAdvies
040-2127121 - gwicherts@werkadvies.com

07-11-2022 Antwoord door Gerpiet

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste outplacementbureau

Wij vergelijken het outplacement aanbod in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende traject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Outplacement traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40