Vraag

Omscholen tot psycholoog maar is er werk?

Ik ben verzorgende IG maar door mijn chronische aandoeningen al een keer vanuit deze functie gereintegreerd naar medewerker welzijn (dag en groepsbesteding ouderen) en al eens van 24 uur naar 16 uur gaan werke,n maar ik voel aan mijn lichaam dat het gewoon te zwaar is. Nu wil ik me graag gaan omscholen tot psycholoog maar vraag me af.....is daar wel werk in te vinden. Weet wel zeker dat dit een opleiding is die bij me, past en ik ook zeker interessant vind maar als je een gezin hebt is werk erin krijgen toch ook wel een belangrijk iets en komt nog eens bij dat ik al 44 jaar ben. Wie oh wie kan mij bij deze vragen helpen ? Bedankt alvast.
Sandra

07-11-2022 Vraag van Sandra

Hallo Sandra,
er is inderdaad geen pas klaar antwoord. Waar je ook goed over na mag denken is wat je uiteindelijk wil gaan doen met je diploma. Wil je als zelfstandige gaan werken of wil je in loondienst bij een tweedelijns instelling, of wil je als POH GGZ bij de huisarts of......? Hierin moet je beseffen dat de opleiding tot psycholoog dan vaak een start is en je daarna nog specialisaties nodig hebt. Als je in een 2de lijns instelling wil gaan werken vragen ze vaak specialisatie GGZ en dan soms nog specialisatie schematherapeut (of een andere). Als je als zelfstandig ondernemer psycholoog wil gaan werken, krijgen de mensen geen vergoeding uit hun basis zorgverzekering. Hooguit een tegemoetkoming uit hun aanvullende verzekering.
In mijn omgeving verneem ik regelmatig dat het erg moeilijk is op dit moment om als afgestudeerd psycholoog aan het werk te komen. Er is nu een run op de functie van POH GGZ, dat zie ik ook.
Anderzijds, als jij je passie volgt.........:-)
Heel veel succes met onderzoeken.
Gwen Fleuren
www.viawmo.nl
gwenfleuren@viawmo.nl
0630492967

07-11-2022 Antwoord door Gwen

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Sandra,

Ik ben zo vrij nog een reactie toe te voegen, omdat in me herken in je vraag.
Ooit heb ik ook voor de beslissing gestaan om de studie psychologie op te pakken. Als vooropleiding had ik destijds LBO en enkele jaren MBO. Toen, vooral uit interesse, begonnen met de introductiemodule Psychologie bij de Open Universiteit. Dit beviel me zo goed, dat ik uiteindelijk 10 jaar later de studie afgerond heb. Dit heb ik steeds naast een fulltime baan gedaan. Een hele opgave, maar uiteindelijk echt de moeite waard.

Om er als 'verse psycholoog' tussen te komen viel me wel erg tegen. Op de universiteiten is de studie psychologie, naast rechten, de meest gekozen richting. Met andere woorden er is op de arbeidsmarkt een enorm 'overschot' aan afgestudeerde psychologen, waarvan er ook nog eens een groot aantal de GZ-opleiding willen doen. Dat is maar voor enkelen weggelegd. Met name de grote financiƫle druk op de GGZ is hier debet aan. Kortom; ik denk dat je er in die richting niet snel tussen gaat komen, raad ik je af!

Zelf heb ik daarom voor de afstudeerrichting Arbeid en Organisatie gekozen. In die richting is meer werk te vinden, bijvoorbeeld als coach, loopbaanadviseur, re-integratieadviseur, organisatieadviseur, trainer, etc. Soms in dienst van een organisatie, of als ZZP'er. Zelf combineer ik deze twee opties.
Maar ook in deze richting kost het flinke inspanningen om er tussen te komen.

Je zou ook nog kunnen denken aan de Hbo-opleiding Toegepaste Psychologie. Deze opleiding is, denk ik, wat toegankelijker met jouw achtergrond. Het is nog een redelijk nieuwe opleiding, maar wel steeds meer vraag naar. Mogelijk dat deze er ook als deeltijdopleiding is.
Tenslotte kun je ook losse opleidingen richting coaching doen. Dan ben je niet eerst ruim 4 jaar aan het studeren, maar kun je sneller aan de slag. Vaak zijn er via beroepsverenigingen netwerkbijeenkomsten waarbij je een beter beeld krijgt van de mogelijkheden. En natuurlijk ook gewoon leuk!

Hopelijk kun je er zo mee verder en anders hoor ik het graag. Veel succes in ieder geval.

Met vriendelijke groet,
Bert

07-11-2022 Antwoord door Bert

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste loopbaancoach

Wij vergelijken het aanbod voor loopbaancoaching in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende coachingstraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Loopbaancoaching traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40