Vraag

Werkgever laat mij andere baan zoeken vanuit ziektewet

Ik zit nu 8 weken ziek thuis. Een paar weken terug heeft mijn werkgever gezegd dat ik een andere baan moet gaan zoeken, omdat hij eind van het jaar ermee wilt gaan stoppen met de zaak. Maar hij roept al 5 jaar lang dat hij ermee wilt stoppen. Nou ben ik waarschijnlijk de enige waar hij tegen heeft gezegd dat ik een andere baan moet gaan zoeken. Mag en kan hij dat terwijl ik in de ziektewet zit? En wat zijn mijn rechten en kan ik iets gaan ondernemen?

07-11-2022 Vraag van Monique

Beste Monique,
Zoals hierboven beschreven door Concreet pd zijn er inderdaad formele rechten en plichten wanneer je ziek bent. De bedrijfsarts kan je hierover adviseren wat je draagkracht is gezien je klachten en wat haalbaar is voor wat betreft interne en externe reïntegratie op dit moment. Los daarvan geeft je werkgever het signaal af dat hij mogelijk niet kan garanderen dat het bedrijf nog bestaat over een jaar en dat hij je vraagt om alvast te gaan nadenken over andere mogelijkheden. Stel dat het scenario inderdaad is dat je werkgever er straks mee stopt, wat kan je dan nu al doen in de richting van ander werk? Mogelijk kan je ook een gesprek met je werkgever aangaan, wat zijn plannen zijn, wanneer hij dat voor zich ziet, hoe hij dat communiceert naar andere medewerkers etc. Zodat je scherper krijgt in hoeverre je zijn signaal serieus moet nemen en inderdaad moet gaan nadenken over andere mogelijkheden voor werk. Want het is toch veel fijner om ergens te werken waar je werkgever je juist perspectief biedt, blij is dat je er werkt en hoopt dat je er nog heel lang blijft werken? Succes!
Met vriendelijke groet,
Bobby Diekstra
www.diekstraloopbaanadvies.nl

07-11-2022 Antwoord door Bobby

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste loopbaancoach

Wij vergelijken het aanbod voor loopbaancoaching in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende coachingstraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Loopbaancoaching traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40