Vraag

Loopbaanadvies voor omscholing 50-plusser na boventallig verklaard

Onlangs ben ik als 52-jarige boventallig verklaard . Ik was werkzaam als veredelaar (WO-functie). In de landbouw is het moeilijk om op deze leeftijd weer aan de slag te komen al blijf ik het proberen.
Een baan als boekhouder, controller, accountant zou mij ook wel liggen. Echter is dit een totaal andere branche.
Een opleiding duurt natuurlijk 1-3 jaar. Heeft het nog zin deze opleidingen te volgen?
Na afloop ben je weer ouder en nog steeds geen ervaring in die branche. Zo ja, welke opleiding zou ik het beste kunnen volgen?

07-11-2022 Vraag van Lian

Beste Lian,
Wat een goede vraag. Het lijkt me inderdaad een moeilijke afweging. Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken. Om je te helpen met je keuze, is het goed om over de juiste informatie te beschikken die je helpen om je keuze te maken. Hieronder een aantal zaken die je kan uitzoeken en een aantal vragen die je kunnen helpen:
- kan je uitzoeken wat de te verwachtte ontwikkeling is de komende drie tot vijf jaar op vacaturegebied in de financiële branche. Worden er evenveel of meer vacatures verwacht? Mogelijk dat het UWV en CBS daar iets over kunnen zeggen.
- kan je contact leggen met een of twee financiële bureau's om je vraag eens voor te leggen. Wat zouden ze je adviseren? Hoe zien zij de ontwikkeling in de branche? Hoe kijken zij aan tegen het aannemen van vijftigplussers, die aan de start staan?
- is er ook vraag naar financiële mensen met kennis van de agrarische branche? Dan zou je tzt je werkervaring mooi kunnen combineren met nieuwe kennis.
- kan je naast een opleiding alsnog blijven zoeken naar werk in de agrarische sector? Zodat je mogelijk wel kan blijven werken, misschien in een 'mindere' baan, naast je opleiding.
- wat is überhaupt je investering? In tijd, in geld?
- en wat is dan het slechtste scenario?
- hoe erg is dat?
- ben je bereid dat risico te nemen?
- ken je mensen in je omgeving die ook een loopbaanswitch hebben gemaakt? Hoe hebben zij dat aangepakt? Wat adviseren ze jou?
- heb je ook weleens gedacht aan vrijwilligerswerk? Bijvoorbeeld tijdens je opleiding, zodat je ervaring op kan doen op het financiële gebied en je kansen op werk daarna vergroot.
- En last but not least: wat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt? Nu een opleiding beginnen en ondertussen zoeken naar werk? Of alleen zoeken naar werk?
Hopelijk helpen deze vragen je. Je kan altijd contact met me opnemen om het een en ander door te spreken.
Met vriendelijke groet,
Bobby Diekstra
Senior Loopbaancoach CMI
www.diekstraloopbaanadvies.nl

07-11-2022 Antwoord door Bobby

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste loopbaancoach

Wij vergelijken het aanbod voor loopbaancoaching in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende coachingstraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Loopbaancoaching traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40