Vraag

Zorgen om loopbaan van mijn zoon

Mijn zoon is 27 jaar en heeft al van jongsaf aan faalangst. Hij werkt als koerier, maar verdiend erg weinig geld. Hij heeft een vriendin en ze wonen samen. Ze willen graag kinderen, maar dat lukt nooit met dat salaris. Hij maakt vaak overuren en moet vaak 's-nachts om 4 uur beginnen. Hij maakt dagen van 12 uur en verdiend nog weinig. Wij adviseren hem om ander werk te zoeken, maar hij kan niks vinden. Wat raadt u me aan?
ik heb veel verdriet om hem. Ik gun hem leuk werk en lekkere verdiensten en een normaal sociaal leven. Hij is zo moe.
Hartelijk dank voor uw hulp en advies.
Liesbeth

07-11-2022 Vraag van Liesbeth

Hallo Liesbeth,

Als moeder is het verschrikkelijk om te zien dat je kind niet gelukkig is in zijn werk, maar vooral ook het feit dat hij faalangst heeft. Zelf zou ik eerst analyseren waar deze angst vandaan komt en nog belangrijker, hoe kan hij hier vanaf komen. Daarna zou ik pas gaan kijken naar nieuwe perspectieven op de arbeidsmarkt. Dit is belangrijk, omdat hij anders door zijn faalangst gehinderd wordt in een nieuwe werkomgeving.
Groeten Theo

07-11-2022 Antwoord door Theo

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Liesbeth,
Faalangst is een soort containerbegrip en wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iemand gebrek aan zelfvertrouwen (heeft gekregen). De grap is dat iedereen last heeft van faalangst. Daar zijn grofweg twee soorten van: de negatieve faalangst en de positieve faalangst. Niets mis mee, maar alles waar 'te' voor staat, leidt tot problemen en in dit geval tot afnemend zelfvertrouwen. Jouw zoon heeft vast voor een van beide varianten van faalangst 'te' staan. Het is niet moeilijk objectief vast te stellen voor welke van beide varianten dit het geval is (het komt ook voor dat beide varianten tegelijkertijd aan de orde zijn). Als je weet om welke variant het gaat, wordt het mogelijk om effectief aan de slag te gaan met het weer opkrikken van het zelfvertrouwen. Werkomgeving, soort werk, de stijl die de leidinggevende er op na houdt en de wijze waarop je zoon door jou, zijn partner en/of een ander wordt begeleid spelen hier een belangrijke rol bij.
Als je nog vragen hebt, neem dan gerust eens contact op.
met hartelijke groet
Peter van de Bunt

07-11-2022 Antwoord door Peter

Vond je dit antwoord nuttig?

Hallo Liesbeth,
Wat goed dat je deze vraag hier stelt. Ik maak uit je verhaal op dat je hem zoveel goeds en geluk gunt. Misschien kan je zelf al wat doen door voor hem 'geluk' en 'goeds' aan te wijzen. Hij heeft een baan, hij werkt keihard, hij heeft een vriendin en zo te horen een fijne relatie waar ze zelfs aan kinderen denken. Dit zijn allemaal hele positieve dingen! En hij heeft dan ook mooie kwaliteiten en krachten waardoor dit lukt (denk aan doorzettingsvermogen, werkinzet, aanpassingsvermogen).
Wellicht kan je hem helpen door dit voor hem 'aan te wijzen'. Dus praten over wat je vindt dat hij al goed doet en goed heeft gedaan.
"Alles wat je aandacht geeft, groeit".
Als er veel aandacht uitgaat naar wat niet lukt (van hemzelf, van zijn omgeving), dan groeit dat, dan gaan mensen dat ook alleen maar zien. En daar wordt een mens natuurlijk niet gelukkiger van. Maar als veel aandacht uitgaat naar wat er al wel is, wat al wel lukt, welke krachten en kwaliteiten daarachter zitten, dan heb je meer kans dat zijn geloof en vertrouwen toenemen (en die van jezelf ook!) en daarmee zijn geluk. Bedenk vandaag iets wat je vindt dat hij goed doet (waar je eigenlijk wel trots op bent) en vertel hem dat de eerstvolgende keer! Alle goeds gewenst!
Hartelijke groet,
Bobby Diekstra
www.diekstraloopbaanadvies.nl

07-11-2022 Antwoord door Bobby

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste loopbaancoach

Wij vergelijken het aanbod voor loopbaancoaching in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende coachingstraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Loopbaancoaching traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40