Vraag

In de bijstand, maar ik mag geen BBL-opleiding doen van de gemeente?

Beste experts,

Ik ga per 1 oktober de bijstand in, helaas. Vandaag een 1e gesprek gehad bij de gemeente, die beginnen gelijk over schoffelen, nucleaire wasserij en wassen & injecteren van ouderen. Ik wist even niet wat ik hoorde.
Ik vertelde ze dat ik een BBL-opleiding Bloem & Design wil gaan doen, maar dit mag niet; Ik moet beschikbaar blijven voor werk. Na de opleiding zou ik nog wat verder kunnen leren, want ik zou over minimaal 5 jaar een eigen bedrijfje willen beginnen.
Mijn vraag: Klopt dit, wat de gemeente mij verteld heeft?
Ik ben 40 jaar.

Ik weet dat in deze zelfde gemeente een Somalische vrouw (28) woont (nu 4 jaar in NL) die van de gemeente een opleiding mocht doen en dat deze door de gemeente betaald wordt. Dat heb ik vanmorgen aan mijn klantmanager voorgelegd, maar ze schuiven dat natuurlijk weer af met; 'Ik heb geen idee wat mijn collega precies doet'.

Alvast bedankt voor de reactie(s).

07-11-2022 Vraag van Annie

Beste Annie,
Als je in de bijstand terecht komt dan heb je een plicht tot her accepteren van alle aangeboden werkzaamheden. De luxe voor het volgen van een opleiding komt bijna niet meer voor behalve in zeer uitzonderlijke gevallen als personen helemaal geen werkervaring of startkwalificatie hebben. Een bittere pil voor je. Ik hoop dat je snel weer betaald werk hebt gevonden en alsnog je plannen voor de opleiding kan doorzetten. Succes met alles
en met vriendelijke groet
www.anitasmeding.nl

07-11-2022 Antwoord door Anita

Vond je dit antwoord nuttig?

Beste Annie,
De reactie van Anita Smeding klopt helemaal.
Tegenwoordig heet de bijstand: WWB (Wet Werk en Bijstand). In deze regeling gaat werk voor bijstand. De gemeente gaat dus eerst kijken of zij jou niet alsnog kunnen plaatsen. Lukt dit niet dan krijg je een uitkering. Zoals Anita het al aangeeft: je hebt de plicht tot het accepteren van alle aangeboden arbeid en je moet ook zelf je best doen om werk te vinden.
Ik vind het jammer dat de klantmanager niet even heeft aangegeven hoe de gemeente werkt betreffende opleidingen. Opleidingen worden alleen gegeven als iemand door die opleiding korter gebruik maakt van de 'bijstand'. Dit ter beoordeling van de klantmanager. Het gaat er nu dus vooral om dat je je eigen broek op kunt houden en of je dan het werk dat je doet leuk vindt of niet is van minder belang. De bijstand (WWB) is echt een minimum regeling geworden.
Succes!
Vriendelijk groetend,
Gerpiet Wicherts
WerkAdvies, 040-1217212, www.werkadvies.com

07-11-2022 Antwoord door Gerpiet

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste loopbaancoach

Wij vergelijken het aanbod voor loopbaancoaching in Nederland. Je kan zelf zoeken naar het best passende coachingstraject, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Loopbaancoaching traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40