logo
Artikel geschreven door Werksite.nl

Interim ZZP: freelance tarieven

Een Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) is voor veel bedrijven de ideale oplossing wanneer er een grote klus binnenkomt. Toch zullen deze bedrijven niet onmiddellijk zoeken naar een interim ZZP. Freelance tarieven zijn immers een stuk hoger dan het uurloon van hun vaste medewerkers. Wanneer deze vaste medewerkers nodig zijn voor andere projecten, is interim hulp in de vorm van een ZZP-er natuurlijk onvermijdelijk.

De voordelen van een interim ZZP-er
Freelance tarieven mogen dan wel iets hoger zijn dan de tarieven van vaste werknemers, maar bedrijven houden hiermee wel een specialist in huis. Iemand die snel werkt en een hoge kwaliteit levert. Daarnaast zijn bedrijven niet verplicht een interim werknemer in dienst te houden, het gaat immers om een freelance klus. Het afwegen van de kosten en de baten is daarom erg belangrijk.

Hoe hoog zijn freelance tarieven?
Wanneer ZZP-ers en freelancers gezocht worden, dient een bedrijf rekening te houden met de kosten hiervan. Maar hoe hoog zijn freelance tarieven nu eigenlijk? Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Het uurtarief van een ZZP-er hangt namelijk van allerlei factoren af. Enkele hiervan zijn:

-      Het werkgebied

-      De duur van het project

-      De ervaring van de freelancer

-      De complexiteit van de opdracht

-      Het aantal concurrerende ZZP-ers

-      De vraag naar soortgelijke freelancers

Als voorbeeld: in de juridische sector kan een freelancer al gauw 200 euro per uur vragen, terwijl er tekstschrijvers zijn die al tegen freelance tarieven van 40 euro per uur werken. In de meeste gevallen is er ruimte voor onderhandeling.

Laat van je horen
Ben je zelf freelancer of ben je als bedrijf juist op zoek naar freelancers? Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze met de lezers van dit artikel door hieronder een reactie te plaatsen.

Vond je dit artikel nuttig?

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?