Vraag

Omzetting vast contract naar tijdelijk contract bij functiewijziging

Bij mijn werkgever heb ik sinds 2012 een vast contract. Omdat ik na 5 jaar uitgeleerd was in mijn functie maar het niet lukte promotie te maken, ben ik een stage aangegaan op een andere afdeling, ter vervanging van een collega. In de praktijk was het niet zozeer een stage, maar vulde ik de functie volledig in. Na afloop van de stage (4 mnd) kreeg ik het aanbod in de functie te blijven, maar op het budget van mijn oude afdeling. Er was geen vacature en geen budget. Hierbij werd gezegd dat als ik het aanbod accepteer ik 6 maanden kan blijven, en dat ik in de tussentijd moet solliciteren naar andere functies. Het argument is dat ik de kans krijg mezelf verder te ontwikkelen; een mogelijkheid die ik in mijn oude functie nauwelijks heb. Als er op de afdeling toch een vacature ontstaat, ben ik de 1e kandidaat. Mocht ik er echter niet in slagen in 6 maanden een functie te vinden, moet ik hieraan mijn conclusies verbinden. Met andere woorden: heb ik geen baan meer.
Ter aanvulling: er bestaat een aanmerkelijk 2 functieniveaus verschil tussen mijn oude en tijdelijke baan, op papier blijf ik werkzaam in mijn oude functie en gelden bijbehorende arbeidsvoorwaarden (salaris e.d.). Er is dus sprake van een officieuze functiewijziging. Als ik instem dan kan ik niet meer terug naar mijn oude functie. Dit aanbod is mij mondeling gedaan.

Mijn vragen:
- Is dit een rechtsgeldig voorstel?
- Het lijkt dat er sprake is van omzetting van vast contract naar tijdelijk contract. Is dat zomaar toegestaan?
- Als ik hiermee mondeling instem heeft het dan dezelfde reikwijdte als een contract? Zo nee, wat is het verschil? Kan ik eisen dat zij het voorstel op papier zetten?
- Heb ik bedenktijd als ik mondeling instem?
- In hoeverre heb ik als werknemer bescherming als ik binnen 6 maanden niet wordt aangenomen op deze functie of elders? Kan ik een beroep doen op het Sociaal Plan van mijn werkgever? Of zit ik in het slechtste scenario na 6 maanden zonder werk.

07-11-2022 Vraag van Thiery

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40