Vraag

Brutosalaris in januari verlaagd, netto salaris blijft gelijk mag dat?

Op een bepaalde tijdscontract is nettoloon overeengekomen, op loonstrookje januari is brutosalaris naar beneden aangepast, netto salaris blijft gelijk tov december, mag mijn werkgever het brutosalaris aanpassen? Hierdoor is de "meevaller" dus een tegenvaller.

07-11-2022 Vraag van Bea

Geachte Bea,

Bedankt voor het stellen van uw vraag. Omdat u schrijft dat er een nettoloon is 'overeengekomen', ga ik ervan uit dat dit nettoloon hoger ligt dan het minimumloon.[1]
U kunt en mag met uw werkgever een nettoloonafspraak maken. Dit loon moet dan gebruteerd worden (naar brutoloon vertaald) en ook zo op uw loonstrook worden weergeven. Het risico van de brutering komt voor rekening van uw werkgever. Hij heeft u immers een nettoloon beloofd. Als u plotseling meer belasting (een belastingnadeel) zou moeten betalen merkt u hier niets van, het was immers het risico van uw werkgever. Aan de ander kan een belastingvoordeel geen voordeel voor u worden. Er zijn nog anderen mogelijkheden te bedenken waarom uw brutosalaris in eerste instantie hoger werd. In zo een geval zou een wijziging van uw salaris slechts kunnen indien er in uw arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding zou zijn opgenomen.

Ik hoop dat uw vraag hiermee is beantwoord.
Mocht u meer vragen hebben of het een en ander wilt voorleggen kunt u contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,
Sieger Suurbier
Wessel Juridisch Advies bv
Tel: 0718885905
E-mail: info@wesseladvies.nl

In het geval dat u wel het (jeugd)minimumloon verdiend heeft u jaarlijks twee keer recht op een loonsverhoging. Ieder jaar vindt er in januari en juli een indexatie plaats. U kunt op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/05/26/wettelijk-minimumloon-per-1-juli-2016 kijken voor de wijzigingen.

07-11-2022 Antwoord door Sieger

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40