Vraag

Mondelinge arbeidsovereenkomst rechtsgeldig?

Hallo,

Ik heb een vraag met betrekking tot een mondelinge arbeidsovereenkomst. Ik ben namelijk door een detacheringsbureau, waar ik 3 jaar voor gewerkt heb, benaderd om een maand bij bij hen in dienst te treden en aan de slag te gaan bij een bedrijf. We hebben telefonisch dit besproken en afspraken gemaakt over salaris, reiskostenvergoeding, aantal uren en duur van het contract en hiermee ben ik akkoord gegaan. Ik zou het arbeidscontract dezelfde per post opgestuurd krijgen, aangezien ik aangaf dat ik daarna op vakantie was, maar dit is niet gebeurd. Ik heb wel een projectovereenkomst getekend en digitaal verstuurd. Op vakantie was ik slecht bereikbaar, maar ben ik gebeld, en heb ik een voicemail ingesproken gekregen die ik niet af kon luisteren. In Nederland op zondag aangekomen zag ik van hen dat ze mij gebeld hadden en of ik terug wilden bellen. Maar maandag zou ik al moeten beginnen bij het desbetreffende bedrijf. Hier ben ik naar toe gereden, maar toen bleek dat het niet doorgegaan was. Het detacheringsbureau heb ik gebeld en gooide het op een vervelende samenloop van zaken en onbereikbaar zijn.

Maar we hadden een mondelinge afspraak en bovendien had ik de projectovereenkomst ook al toegestuurd gekregen en ondertekend teruggestuurd. Kunnen ze mij dit zomaar maken? Of heb ik nog steeds rechten betreft deze vacature, reiskostenvergoeding en salaris?

07-11-2022 Vraag van Wim

Een arbeidsovereenkomst die mondeling is overeengekomen, is rechtsgeldig. Echter is bij een mondelinge arbeidsovereenkomst moeilijker te bewijzen wat er exact is afgesproken. U zult de mondelinge afspraken aan moeten tonen alvorens u er rechten aan kunt ontlenen.

U geeft daarnaast aan de projectovereenkomst reeds te hebben verstuurd. De wet kent geen projectovereenkomst. Er wordt vaak een arbeidsovereenkomst aangegaan voor de duur van het project (tenzij u een zelfstandig ondernemer bent) die een projectovereenkomst wordt genoemd. De einddatum van een dergelijke projectovereenkomst is vaak onzeker en soms onvoorzienbaar. In uw geval is het project waar u de overeenkomst voor heeft gesloten, niet door gegaan. Nu de projectovereenkomst enkel is aangegaan voor de duur van het project, kunt u waarschijnlijk geen recht ontlenen aan deze projectovereenkomst.

Met vriendelijke groet,

Rebekka Neef

mw. mr. R. Neef, juriste

Postbus 225, 9750 AE Haren
T +31(0)50 535 00 44 | F +31(0)50 535 02 03
neef@aegisadvocaten.nl | www.aegisadvocaten.nl

07-11-2022 Antwoord door R.

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40