Vraag

Zwanger en aanbod nieuwe baan, nog geen contract getekend

Ik heb een toezegging via e-mail over een nieuwe baan bij de universiteit. Echter, ik ben zwanger en de werkgever weet het nog niet. Wanneer zeg ik dit het beste, na het tekenen van het contract of mag de werkgever zich nu al niet meer terugtrekken?

07-11-2022 Vraag van anoniem

Hallo,
Je mag relevante informatie niet achterhouden, maar momenteel hoor je wel vaker dat als een vrouw gesolliciteerd heeft en tijdens het sollicitatiegesprek kenbaar maakt dat ze kinderwens heeft, ze niet aangenomen wordt. Hier ligt een toezegging (dus nog geen contract!)
Rechten
In de wet staat dat je in een cv of tijdens een sollicitatiegesprek niets hoeft te melden over je gezondheid of je ziekteverleden. De Wet op de Medische Keuringen verbiedt werkgevers zelfs ernaar te vragen. Vragen als: "Ben je vaak ziek geweest in het verleden?" of "Heb je een kinderwens?" zijn dus uit den boze en deze vragen lijken hier dan ook niet gesteld!
Plichten
Je bent wél verplicht om zaken aan te geven die een belemmering kunnen zijn bij de uitoefening van de functie. Als je bijvoorbeeld aangepaste werktijden nodig hebt, of als je bepaalde taken, die bij de functie horen, niet zult kunnen uitvoeren. Het achterhouden van belangrijke informatie over je gezondheid kan later reden zijn voor stopzetting van de loonbetaling of - in het uiterste geval - zelfs leiden tot ontslag op staande voet.
Advies
Je zult zelf moeten beslissen of je de informatie over je zwangerschap naar voren brengt!

07-11-2022 Antwoord door R.

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40