Vraag

Verlaging reiskosten

Mijn huidige bedrijf is opgegaan in een bestaande organisatie binnen de groep. Nu worden alle bestaande contracten overgenomen, alleen dan met nieuwe voorwaarden. Eén van die voorwaarden is het instellen van een maximum bedrag op reiskosten vergoeden, wat mij netto meer dan 1500 euro gaat kosten.
In hoeverre mag deze verlaging doorgevoerd worden?
Met vriendelijke groet,
Tim

07-11-2022 Vraag van Tim

Beste Tim,

Een werkgever kan in beginsel alleen met instemming van de werknemer de arbeidsvoorwaarden wijzigen. Dit betekent in uw geval dat de werkgever de reiskostenregeling alleen mag wijzigen als u instemt met de nieuwe voorwaarden. Tenzij in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen. Dit houdt in dat de werkgever de bevoegdheid heeft de arbeidsvoorwaarden van de werknemer te wijzigen als hij kan aantonen dat hij een zodanig zwaarwegend belang heeft bij de wijziging, dat het belang van de werknemer moet wijken.
Toch kunt u niet zomaar weigeren. De werknemer behoort namelijk in het algemeen op redelijke voorstellen van de werkgever in te gaan. Dergelijke voorstellen kunnen alleen worden afgewezen wanneer aanvaarding niet van de werknemer kan worden gevergd.
Het hangt er dus vanaf of dit voorstel redelijk is. Is de 1500 euro netto die u misloopt bijvoorbeeld per jaar of per maand? Daarnaast kan het ook nog afhangen van wat u verdient, of dit een redelijk voorstel is. Tot slot kan ook nog meewegen als uw werkgever bijvoorbeeld economisch gezien in slecht weer zit.

Indien u meer wilt weten of vragen heeft kunt u contact opnemen met Wessel Juridisch Advies.


Groet,
Kimberley Linnenbank

info@wesseladvies.nl
Telefoon: +31 71 888 5905
Wesseladvies.nl

07-11-2022 Antwoord door Sieger

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40