Vraag

WW gerechtigd bij niet-verlengen wegens bedrijfseconomische omstandigheden

Mijn werkgever stelde gisteren voor om mijn halfjaarcontract om te zetten naar een 3-maandscontract (ik zit nog in mijn proeftijd van 1 maand). Reden: tegenvallende/verliesgevende kwartaalresultaten (dus: bedrijfseconomische omstandigheden). Hij heeft mij verzekerd dat hij heel tevreden is over mijn functioneren gedurende de eerste maand maar dat men helaas gedwongen is om contracten te herzien. Als ik dit teken eindigt mijn contract van rechstwege per 30 november, er is een intentie uitgesproken om aansluitend te verlengen met een halfjaar (maar dat zal wederom sterk afhangen van het bedrijfsresultaat). Mijn vraag: wat is mijn rechtspositie op het moment dat ondanks goed functioneren mijn contract eind november niet wordt verlengd wegens bedrijfseconomische omstandigheden? Formeel hoeft de WG volgens mij geen vaststellingsovk op te stellen omdat het contract van rechtswege eindigt. Behoud ik mijn recht op WW uitkering in het genoemde scenario? Graag uw advies.

07-11-2022 Vraag van Martijn

Best Martijn,
Je zit niet in de meest gunstige situatie, maar je kan natuurlijk op je strepen gaan staan en vasthouden aan je halfjaarcontract, maar hou er dan rekening mee dat deze niet verlengd zal worden, gezien je opstelling!
Indien je meegaat met het voorstel, en je krijgt daarna verlenging, krijg je verlening voor een zelfde peride (3 maanden). Mocht je inderdaad zo goed bevallen dan kan het best zo zijn dat je daarna nog een verlenging krijgt en het daarop volgende contract is dan voor onbepaalde tijd (en wellicht is de econmie dan weer goed draaiende en zit een dergelijk contract er dan in?!). Bedrijfeconomische reden dienen wel aangetoond te worden bij het UWV, want die zal dat dan beoordelen, maar in jou geval is het maar de vraag of zoiets gaat spelen, zeker als het contract beperkt zal woden tot 3 maanden. En inderdaad, een vaststellingsovereenkomst zit er niet echt in, maar je bouwt WW-rechten op en en indien einde contract dan wel einde contract vanwege bedrijfseconomische reden en dit laatste is OK bevonden door UWV heb je recht op WW.

met vriendelijke groet,
namens JuridischAdvies4U
mr R. van der Zee

07-11-2022 Antwoord door R.

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40