Vraag

Functiewijziging

Ik werk nu 5,5 jaar voor mijn werkgever. Mag mijn werkgever mij zomaar een andere functie verplichten die ik helemaal niet wil? Ik wil mijn eigen functie behouden. Tevens ga ik bijna met zwangerschapsverlof. Mogen zij dit tijdens mijn zwangerschapsverlof doordrukken?

07-11-2022 Vraag van Linda


Geachte Linda,

Voor de vraag of uw werkgever u een functiewijziging kan opleggen is uw arbeidscontract van belang. Deze wijziging is (in beginsel) slechts mogelijk indien uw huidige functie omschrijving ruimte bied voor de nieuwe functie, of indien er een zogenaamd 'eenzijdig wijzigingsbeding' in uw arbeidscontract is opgenomen.

Door middel van een eenzijdig wijzigingsbeding behoudt de werkgever zich het recht voor de arbeidsovereenkomst (en de daarin opgenomen arbeidsvoorwaarden. Hieronder valt dan ook de functie(omschrijving)) eenzijdig te wijzigen. Op grond van de wet mag een werkgever, zelfs als een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen, een arbeidsvoorwaarde enkel wijzigen indien hij daarbij een zwaarwichtig belang heeft. Dit wordt in de rechtspraak niet snel aangenomen.
Uw zwangerschapsverlof mag hier niets mee te maken hebben, dat zou geen goed werkgeverschap zijn.

Groet,
Sieger Suurbier


Indien u meer wilt weten of vragen heeft kunt u contact opnemen met Wessel
suurbier@wesseladvies.nl
wesseladvies.nl
Telefoon: +31 71 888 5905
Mobiel: +31 61 162 6886

07-11-2022 Antwoord door Sieger

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40