Vraag

Vakantiedagen na einde contract

Mijn contract word niet verlengt ivm overbezetting. Ik heb nog een paar vakantiedagen staan. Toen ik deze wou opnemen kon dat niet op de dagen dat ik wou,omdat ze dan geen genoeg mensen hebben terwijl er niemand vrij is dan. En vervolgends verplichten ze me om een dag die hun goed uit komt vrij te nemen terwijl ik hier niks aan heb. De resterende dagen moet ik uit laten betalen omdat ze me op andere dagen geen vrij kunnen geven. Mogen ze dit zo doen? Zij beslissen op deze manier over mijn dagen en delen ze zo in terwijl ik dat zelf helemaal niet wil.

07-11-2022 Vraag van Saskia

Beste Saskia,
Wettelijk gezien heb je recht op je vakantiedagen, en mag je deze in overleg met de werkgever opnemen. De werkgever zal hier in beginsel mee in moeten stemmen, tenzij er door hem aangetoond kan worden dat er zwaarwegende belangen zijn om ze te weigeren.
In een CAO of arbeidsreglement kunnen andere richtlijnen zijn opgenomen, bijvoorbeeld als je in een rooster werkt.
De reden die je werkgever opgeeft om jouw wensen om vakantie op te nemen niet te respecteren liggen in zijn risicosfeer. Hij zal dus moeten aantonen dat het belang zo zwaarwegend is dat jij geen vrij kunt nemen. De reden van ontslag op basis van overbezetting lijkt niet geheel in lijn met de door werkgever aangegeven reden van personeelstekort.
Advies: kijk of er in jullie bedrijf specifieke regels zijn over vakantie en toekenning hiervan, indien die er niet zijn geldt de wet en zal werkgever voldoende moeten aantonen dat zijn belang zwaarwegend is om niet in te stemmen met je verzoek.
Hij dient zijn besluit binnen twee weken na je aanvraag schriftelijk te motiveren.
Overigens heb je recht op uitbetaling van je resterende vakantiedagen bij uitdiensttreding, voor zover deze niet zijn verjaard. Voor wettelijke vakantie dagen (dwz 4x de normale arbeidsduur per week) geldt een verjaringstermijn van 6 maanden na het jaar van verkrijging, tenzij bij CAO anders is bepaald.

07-11-2022 Antwoord door Petra

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van het beste juridisch adviestraject

Wij vergelijken het aanbod voor juridisch advies in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende ondersteuning, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Juridisch advies traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40