logo
Vraag

Geen pauzes

Heb een vraag over het geen pauzes krijgen bij een werkdienst van 8 uur of langer. Volgens het CAO moet je bij meer dan 5,5 uur werken pauze van tenminste een half krijgen. Het komt vaak voor dat je diensten hebt van 14 uur en dan verwachten zij ook dat je geen pauze neemt.
Ik zit in de beveiligingsbranche en als de opdrachtgever wilt dat jij al die tijd achter de receptie blijft zitten dan gaat de werkgever daarmee akkoord.
Ik heb suikerziekte en moet echt eten voordat ik honger krijg en daar wordt niet eens rekening mee gehouden.
Hoe los ik dit op?

07-11-2022 Vraag van sps

Antwoord van ElkenTalent Loopbaancoaching & Personeelsontwikkeling

Beste sps,

Bij deze stuur ik je een link, waarin iets meer gezegd wordt over het wel/niet houden van pauzes in de particuliere beveiliging.
http://www.particulierebeveiliging.com/belonen/cao/vaak-gestelde-vragen#cat_1476

Kan het zijn dat artikel 29, lid 6 van de CAO particuliere beveiliging op jou van toepassing is? Daar staat nl. het volgende; "Op grond van lid 6 heeft de werknemer die beveiligingswerkzaamheden verricht zonder enig direct contact met een andere werknemer die vergelijkbare werkzaamheden verricht, als enige geen recht op pauze. Ter compensatie heeft hij recht op een maximale arbeidsduur van 40 uur per week in elke periode van 13 achtereenvolgende weken."

Hoe dan ook, gezien je diabetes, raad ik je aan in gesprek te gaan met je werkgever om een oplossing te vinden. Doel van dat gesprek is niet 'pauzes' regelen, maar gezond en vitaal aan het werk te kunnen blijven. Ik kan me voorstellen dat ook jouw werkgever hier baat bij heeft.

Veel succes en hartelijke groet,

Marianne Elken

07-11-2022Antwoord door Marianne

Vond je dit antwoord nuttig?

Antwoord van ElkenTalent Loopbaancoaching & Personeelsontwikkeling

Beste sps,

Nee dat lijkt mij ook geen optie. Wanneer ik mij in de opdrachtgever verplaats, zou ik het persoonlijk niet prettig vinden, wanneer mijn ingehuurde security host/receptioniste onwel zou worden, omdat er geen pauzes gegeven worden.
Is de opdrachtgever eigenlijk wel op de hoogte van jouw diabetes en de noodzaak dat je van tijd tot tijd moet eten? Is het mogelijk een driegesprek aan te gaan; werkgever/opdrachtgever/jijzelf? Als niets lukt, zou je eventueel nog een vakbond kunnen inschakelen, maar dan gaan vaak de messen op tafel. Probeer het toch zoveel mogelijk via dialoog.

Sterkte en richt je zoveel je kunt op mogelijkheden in plaats van op onmogelijkheden.

Hartelijke groet,

Marianne Elken

07-11-2022Antwoord door Marianne

Vond je dit antwoord nuttig?

Wij helpen je bij het vinden van de beste arbodiensten

Wij vergelijken het aanbod van arbodiensten in Nederland. Je kan zelf zoeken naar de best passende dienst, of je vraagt ons om advies. Wij zijn onafhankelijk en delen graag onze expertise.

Arbodiensten traject

Bekijk zelf alle trajecten per regio, expertise en kosten. Lees de reviews.

Behoefte aan maatwerk?
Vraag snel 3 offertes op.

Vul het formulier in of neem snel contact met ons op.
085 - 40 195 40