Artikel geschreven door Werksite.nl

Voorbereiden functioneringsgesprek

Wat is nu precies een functioneringsgesprek? Velen denken dat het hetzelfde is als een beoordelingsgesprek, maar niets is minder waar. Behalve dat het functioneringsgesprek anders verloopt, heeft het functioneringsgesprek ook nog andere consequenties dan het beoordelingsgesprek. Het functioneringsgesprek behoort eenmaal per jaar door de leidinggevende gehouden te worden met een medewerker. Het doel is, om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de medewerker en de onderlinge samenwerking te verbeteren. Aan de hand daarvan worden er tijdens het functioneringsgesprek afspraken gemaakt die op papier worden gezet en waar de medewerker en de leidinggevende zich het komende jaar aan moeten houden.

Gelijkwaardigheid
Het functioneringsgesprek is geen beoordeling, maar een dialoog tussen medewerker en leidinggevende op basis van gelijkwaardigheid. Van tevoren kunnen zowel de medewerker als de leidinggevende puntsgewijs aangeven waar ze het in het functioneringsgesprek over willen hebben. Zodoende kan een medewerker zich goed voorbereiden op het functioneringsgesprek.

Gespreksonderwerpen
Hoe kun je je nu goed voorbereiden op een functioneringsgesprek? Het is in ieder geval verstandig, goed na te denken over de gespreksonderwerpen van het functioneringsgesprek. De punten van de medewerker zijn minstens zo belangrijk als de punten die de leidinggevende inbrengt. De medewerker kan zich goed voorbereiden door zoveel mogelijk informatie in te winnen over de gespreksonderwerpen en van tevoren een goed doordachte mening te hebben. Hij kan zich ook goed voorbereiden door goed na te denken over het eigen functioneren.

Toekomst
Het functioneringsgesprek bepaalt mede het verloop van de loopbaan van de medewerker. Tijdens het functioneringsgesprek komt aan de orde welke stappen ondernomen worden om het functioneren (nog) meer te verbeteren. Voorbereiden op het functioneringsgesprek is daarom aan te bevelen, want op die manier kan de medewerker zelf aangeven hoe hij deze stappen wil invullen.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Intelligentietest maken

Gratis iq-test en intelligentietestTest je intelligentie met onze gratis iq-test, klik hier. Hiermee...

Artikel

Voorbereiden functioneringsgesprek

Wat is nu precies een functioneringsgesprek? Velen denken dat het hetzelfde is als een beoordelingsg...

Artikel

CITOtoets oefenen

Of je het leuk vindt of niet, je toekomstige carrière begint al bij je CITO toets. Dat komt...

Artikel

Gratis persoonlijkheidstesten, ontdek meer over jezelf

Weet je niet precies wat je wil? Maar moet je wel een opleiding of een beroepsrichting kiezen? Dan i...

Artikel

Big Five Persoonlijkheidstest

De Big Five is een persoonlijkheidstest die door veel psychologen wordt gebruikt. Big Five slaat o...