Artikel geschreven door Werksite.nl

Leidinggeven en groepsdynamica

Leidinggeven is meer dan alleen de baas zijn. De essentie van effectief leiderschap is dat een team van medewerkers een gezamenlijk doel weet te realiseren, binnen de daarvoor gestelde randvoorwaarden. De leidinggevende moet in staat zijn de groepsdynamica te beheersen. Het maakt niet uit in welke werksituatie dit speelt, op de bouwplaats, in de supermarkt, de productie-, design- of inkoopafdeling, overal waar mensen samenwerken is leiding nodig en is sprake van groepsdynamiek.

Stijlen leidinggeven en situationeel leiderschap
Effectief leidinggeven vereist een grote mate van zelfvertrouwen. De manager moet bereid zijn zich in te leven in zijn of haar team, open staan voor de input van collega"s en hen vooral vertrouwen te geven. Hij of zij moet de groepsdynamiek analyseren en begrijpen. Vervolgens zal de manager duidelijke doelen moeten stellen en beslissen hoe deze het beste te verwezenlijken zijn. Dat komt neer op taakverdeling, assertiviteit, richting geven en motiveren. Zodra een doel gezamenlijk gedragen wordt, is het eindresultaat al binnen bereik.

Leiding geven kun je leren
Iedereen is in staat zijn of haar leiderschapskwaliteiten en gevoel voor groepsdynamiek te ontwikkelen. Ben je van nature al een persoon die graag de leiding neemt, wees je dan bewust van de valkuilen. De cultuur in Nederland is gericht op samenwerking en de tijd dat de baas maar wat kan roepen is al lang voorbij. Effectief leidinggeven betekent vertrouwen hebben in je collega"s en het werk aan hen overlaten. Zodra je die stap durft te zetten, heb je de eerste stap naar effectief leiderschap al gezet. Om je te bekwamen kun je een cursus of thuisstudie volgen en managementboeken lezen.

Doe de persoonlijkheidstest om jou leiderschapskwaliteiten te bepalen!

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?