Contract bij uitzendwerk

Door Tom Spitters op 31 augustus 2011  

Hoe zit dat nu precies met uitzendwerk? Wanneer heeft een uitzendkracht recht op contractverlenging? Welke haken en ogen zitten er aan vast. In praktijk een ingewikkelder materie dan we allemaal denken. Maar gelukkig wel goed in wetgeving vastgelegd.

Wanneer contractverlenging
Bij uitzendwerk kan er sprake zijn van contractverlenging bij het uitzendbureau zelf óf bij de opdrachtgever, waar de uitzendkracht werkzaam is. Na drie jaar heeft een uitzendkracht wettelijk recht op contractverlenging in de vorm van onbepaalde tijd. Deze drie jaar wordt berekend vanaf het begin van zijn uitzendwerk.
Ook wanneer de medewerker eerst in dienst is van de werkgever, vervolgens via uitzendwerk bij deze werkgever werkt en daarna weer in dienst komt bij de werkgever, is er sprake van een derde arbeidsovereenkomst. Blijft de medewerker direct werken voor deze werkgever, dan krijgt hij contractverlenging voor onbepaalde tijd. Zodra er sprake is van een onderbreking langer dan 3 maanden, wordt er weer van voren af aan geteld en is een jaarlijkse contractverlenging toegestaan.

Arbeidsovereenkomst
Bij uitzendwerk is contractverlenging voor de uitzendkracht afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst tussen beide partijen. Uitzendwerk kent drie fases. Fase A: los dienstverband, fase B: contract voor bepaalde tijd en fase C: contract voor onbepaalde tijd.

Verschillende vormen contractverlenging
Bij fase A stopt het uitzendwerk, wanneer een opdracht eindigt. Er is dan geen recht op contractverlenging.
Wanneer er aaneengesloten 78 weken uitzendwerk verricht is, heeft de uitzendkracht recht op contractverlening in de vorm van bepaalde tijd. Hiermee heeft hij meer zekerheid in werk en inkomen. Fase B duurt maximaal twee jaar óf acht maal contractverlenging voor bepaalde tijd.
Wanneer een uitzendkracht hierna 3,5 jaar aaneengesloten uitzendwerk verricht, belandt hij in fase C. Voor beëindiging van deze uitzendovereenkomst gelden de reguliere ontslagregels.

 

Stel een vraag over dit onderwerp

Meer artikelen binnen 'Uitzendwerk'

Bekijk artikelen op categorie