Artikel geschreven door Werksite.nl

Studiekeuze, wat is wijsheid

Een studiekeuze is voor het leven, wordt wel eens gezegd. Dat maakt het extra moeilijk welke studiekeuze het beste is. Uiteraard is de vooropleiding van belang. Het meest gangbaar is dat VMBO wordt gevolgd door een MBO studiekeuze, HAVO door een HBO studiekeuze en VWO door een Universitaire studiekeuze. Maar dan ben je er nog niet. Waar gaat je interesse naar uit? Wil je een studiekeuze gericht op een exacte studie of vind je kunst en cultuur leuker? Wil je een combinatiestudie, wil je specialiseren of wil je meteen met je studiekeuze een werk/leertraject in?
Maak nu onze gratis studiekeuzetest!

Generaliseren
Veel studenten gaan automatisch naar een universiteit na het behalen van hun VWO diploma. Maar is deze studiekeuze wel zo verstandig? Het is beter om eerst goed te kijken naar wat iemand kan, waar iemands interesses liggen en wat voor beroepsgroep iemand leuk vindt. Zo is het best mogelijk om na het VWO eerst een wat algemenere studiekeuze te maken op het HBO of een aftastend jaar op de universiteit. Specialiseren kan altijd nog. Het tegenovergestelde van specialiseren is generaliseren. Generaliseren bij een studiekeuze houdt in dat er op zo een breed mogelijk vlak kennis wordt vergaard om vervolgens in de jaren daarna te kijken wat de definitieve studiekeuze wordt om zo eventueel te specialiseren.

Specialiseren
Hoe hoger het niveau van een studie, hoe meer er sprake is van specialiseren. Met name op HBO en universiteit is het mogelijk je te specialiseren. Neem bijvoorbeeld de studiekeuze geneeskunde. Pas na vier jaar is het mogelijk je te specialiseren en coschappen te lopen. De eerste vier jaar van deze studiekeuze is de student aan het generaliseren en aan het aftasten waar hij het beste in is en waar zijn interesse ligt. Van generaliseren naar specialiseren werkt eigenlijk als een trechter; je begint je studiekeuze met een enorm breed aanbod van algemenere kennis en hoe hoger het niveau wordt hoe meer er sprake is van specialiseren in een bepaald onderwerp.


Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Studiekeuze, wat is wijsheid

Een studiekeuze is voor het leven, wordt wel eens gezegd. Dat maakt het extra moeilijk welke studi...

Artikel

Studiekeuzeadvies

Je examen van VMBO, HAVO of VWO komt in zicht en je hebt nog geen flauw idee wat je er na wilt gaa...

Artikel

Studiekeuze: gratis studiekeuzetest en studieadvies

Studiekeuze: een belangrijke stapJe hebt je middelbare school afgerond. En nu? Je staat voor je stud...

Artikel

Omscholen op je 30e!?

Waarom wil iemand zich laten omscholen? Redenen genoeg. En wat is een gangbare leeftijd om je te lat...

Artikel

Hulp decaan bij studiekeuze

Of je nu VMBO, MBO, Havo of VWO volgt, je krijgt altijd te maken met een studiekeuze. Wanneer je na ...