Artikel geschreven door Werksite.nl

Studiekeuze: gratis studiekeuzetest en studieadvies

Studiekeuze: een belangrijke stap
Je hebt je middelbare school afgerond. En nu? Je staat voor je studiekeuze. Dat betekent dat je een belangrijke stap gaat zetten in je leven. De studie die je kiest bepaalt in grote mate je toekomstige carrière. Het is dus van belang goed na te denken over wat je wilt gaan doen.

Wat vind jij belangrijk?
Je studiekeuze is niet alleen invloed op de tijd die je in de schoolbanken gaat doorbrengen. Denk er goed over na wat voor jou belangrijk is in je toekomstige werk. Dat verschilt per persoon. Heb je passie voor een bepaald onderwerp en wil je daarmee verder? Of is financiële zekerheid een doorslaggevende factor? Stel je prioriteiten, dat helpt je alvast om door te strepen wat je niet belangrijk vindt.

Type scholing
De eerste belangrijke stap is dus bepalen wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Ben je een denker of een doener? Wil je andere mensen graag helpen of juist leiding geven? Je studiekeuze hoeft niet voort te vloeien uit je vorige scholingsniveau. Misschien heb je tijdens het VWO bijvoorbeeld ontdekt dat je eigenlijk liever praktisch bezig bent.

Bespreek je studiekeuze
Zodra je een globaal idee hebt van waar je interesses liggen, kan het helpen je studiekeuze met anderen te bespreken. Misschien ken je al mensen die iets studeren dat je interessant lijkt. Vraag hen om advies. Is de studie daadwerkelijk wat jij je ervan voorstelt? Past het volgens hen bij jou?

Hetzelfde kun je aan vrienden en familieleden vragen. Waar zien zij jou? Denken zij in dezelfde richting als jij? Wat zien zij als jouw kwaliteiten?

Professioneel advies
Of je nu al een bepaalde richting in gedachte hebt of niet, er talloze manieren om met professionele hulp je uiteindelijke studiekeuze beter te bepalen. Vaak kun je op school terecht voor advies. Je decaan kan bijvoorbeeld met je mee denken.

Verder is er op Werksite een gratis beroepskeuzetest te vinden. Wij adviseren je om altijd meerdere beroepskeuzetesten te maken en bij ernstige twijfel met een loopbaanadviseur in overleg te gaan. Helaas zijn maar weinig van de online beroepentesten gratis te raadplegen, dat maakt Werksite uniek.

Open dagen
Het aanbod qua studies in Nederland is enorm. Er zijn misschien opleidingen die goed bij je passen maar waar je geen weet van hebt. Open dagen zijn een goede gelegenheid om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Praat vooral met de voorlichters van studies waar je nog geen helder beeld van hebt.

Als je goed geïnformeerd bent, ben je beter in staat een weloverwogen studiekeuze te maken. Heb je onze gratis studiekeuzetest al gemaakt? Bij vragen over het kiezen van een studie of carrière-richting kun je ook contact opnemen met de loopbaanexperts van Werksite. Heb je een vraag over studiekeuze, je krijgt gratis advies via telefoonnummer 085 - 40 195 40.

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Studiekeuze, wat is wijsheid

Een studiekeuze is voor het leven, wordt wel eens gezegd. Dat maakt het extra moeilijk welke studi...

Artikel

Hulp decaan bij studiekeuze

Of je nu VMBO, MBO, Havo of VWO volgt, je krijgt altijd te maken met een studiekeuze. Wanneer je na ...

Artikel

Omscholen op je 30e!?

Waarom wil iemand zich laten omscholen? Redenen genoeg. En wat is een gangbare leeftijd om je te lat...

Artikel

Studiekeuzeadvies

Je examen van VMBO, HAVO of VWO komt in zicht en je hebt nog geen flauw idee wat je er na wilt gaa...

Artikel

Studiekeuze: gratis studiekeuzetest en studieadvies

Studiekeuze: een belangrijke stapJe hebt je middelbare school afgerond. En nu? Je staat voor je stud...