Artikel geschreven door Werksite.nl

Hulp decaan bij studiekeuze

Of je nu VMBO, MBO, Havo of VWO volgt, je krijgt altijd te maken met een studiekeuze. Wanneer je na de middelbare school 18 jaar bent hoef je niet per sé een studiekeuze te maken, want je bent dan niet meer leerplichtig. Maar de meeste 18-jarigen willen toch nog verder studeren, waardoor een juiste studiekeuze ook voor hen belangrijk is. Veel scholieren hebben al een studiekeuze gemaakt bij het kiezen van hun profiel. Zodoende weten ze al welke richting ze ongeveer op willen en wordt het gemakkelijker om een studiekeuze te maken voor een vervolopleiding.

Advies decaan
Elke middelbare school heeft een decaan die ook hulp kan bieden bij een studiekeuze. De hulp van de decaan gaat verder dan alleen gesprekken voeren. Een decaan kan een korte beroepentest afnemen, waarbij er beter hulp geboden kan worden in het maken van een studiekeuze. Een decaan weet over het algemeen welke studiemogelijkheden er zijn, in welke steden je bepaalde vervolgopleidingen kunt volgen en wat voor jou een goede studiekeuze zou zijn. Met hulp van de decaan kun je ook nog diverse sites bekijken die allemaal tips geven op het gebied van de juiste studiekeuze.

Tips
Een decaan kan ook hulp geven bij een beroepskeuzetest, waardoor een studiekeuze wat gemakkelijker wordt. Ook kan een decaan hulp geven bij een studiekeuze die bij scholieren past die een beperking hebben zoals bijvoorbeeld dyslexie of een fysieke handicap. Een decaan heeft de scholieren vaak enige jaren meegemaakt en weet waar een bepaalde scholier goed in is of waar zijn interesse ligt. Zo kan hij gerichte hulp bieden bij het maken van de juiste studiekeuze. Een decaan wil het later niet op zijn geweten hebben, dat de studiekeuze niet goed was en dat er met de studie gestopt is.

 

Heb je een vraag over dit onderwerp, vul het formulier in:

Relevante artikelen en diensten

Beroepskeuzetest

Welke baan past het beste bij mij?

Artikel

Omscholen op je 30e!?

Waarom wil iemand zich laten omscholen? Redenen genoeg. En wat is een gangbare leeftijd om je te lat...

Artikel

Studiekeuze: gratis studiekeuzetest en studieadvies

Studiekeuze: een belangrijke stapJe hebt je middelbare school afgerond. En nu? Je staat voor je stud...

Artikel

Studiekeuzeadvies

Je examen van VMBO, HAVO of VWO komt in zicht en je hebt nog geen flauw idee wat je er na wilt gaa...

Artikel

Studiekeuze, wat is wijsheid

Een studiekeuze is voor het leven, wordt wel eens gezegd. Dat maakt het extra moeilijk welke studi...

Artikel

Hulp decaan bij studiekeuze

Of je nu VMBO, MBO, Havo of VWO volgt, je krijgt altijd te maken met een studiekeuze. Wanneer je na ...